Через 70 років для громадськості стали доступні документи періоду фашистської окупації Житомира » Новини Житомира
 
 


Через 70 років для громадськості стали доступні документи періоду фашистської окупації Житомира

Автор: admin від 5-09-2013, 19:36, переглядів: 1 585

Через 70 років для громадськості стали доступні документи періоду фашистської окупації Житомира

В Державному архіві Житомирської області зняли гриф обмеження доступу до офіційних документів Житомирського генералкоммісаріату – німецької адміністрації, що діяла в місті у воєнний період 1941– 1943 років. Щоправда, відкриті для доступу матеріали потребують перекладу з німецької мови. Заступник директора обласного Держархіву Лариса Мироненко каже, що серед цього масиву документів є досить цікаві, а деякі з них містять інформацію соціального значення:

"Для нас стало приємною подією, що там знайшлися списки людей, що були залучені до сільгоспробіт під час Великої Вітчизняної війни. Це не просто документи, це, навіть, певні соціальні гарантії. Наприклад, якщо раніше на запроси ми давали відповіді, що не можемо підтвердити факт роботи під час війни, і людина втрачала цей статус, то вже сьогодні ми можемо шукати людину у тих списках, що вона була залучена на сільгоспроботи, і надавати про це архівну довідку. Людина може в пенсійному фонді отримати надбавку до пенсії".

Лариса Мироненко зауважила, що в архіві постійно проводиться робота з перегляду грифів секретності матеріальних носіїв інформації. На офіційному сайті Державного архіву Житомирської області повідомляється, що протягом 2012 року розсекречено 1 тисяча 467 документів архівного відділу Житомирського облвиконкому за 1956 –1960 роки. На початок 2013 року в держархіві області зберігається більш ніж півтори тисячі секретних справ, що становить (одну десяту відсотка) 0,11% до загальної кількості одиниць зберігання.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: