Протягом нинішнього опалювального сезону мешканці Житомирської області переплатять за тепло близько 315 млн. грн. - експерти » Новини Житомира
 
 


Протягом нинішнього опалювального сезону мешканці Житомирської області переплатять за тепло близько 315 млн. грн. - експерти

Автор: news_maker від 10-10-2013, 19:18, переглядів: 1 090

Протягом нинішнього опалювального сезону мешканці Житомирської області переплатять за тепло близько 315 млн. грн. - експерти

Протягом нинішнього опалювального сезону мешканці Житомирської області переплатять за тепло близько 315 млн. грн., а загальні втрати України сягнуть 26 млрд. гривень. Про це заявив голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько. За його словами, такі кошти українці втрачають щорічно через те, що близько 85% житлових будівель в Україні було побудовано в минулому столітті, коли вимоги до енергоефективності будинків були в 3-4 рази нижче.
«Сьогодні в Україні практично немає будівель, які можна назвати теплоефективними. У середньому, кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади – вікна і стіни», – сказав Андрій Цибулько. За його словами, щоб підтримувати в житловому фонді необхідну температуру, в Україні спалюються зайві обсяги газу, вугілля та мазуту. «В середньому, неефективно витрачаються близько 20 млрд. гривень, які йдуть на закупівлю енергоресурсів. При цьому взимку в квартирах температура не досягає потрібних 21-22 градусів. Тому людям доводиться вмикати електрообігрівачі. Витрати на електроенергію оцінюються в 5,5-6 млрд. гривень щорічно. У сумі отримуємо 26 млрд. гривень втрат за один опалювальний сезон», – відзначив голова Асоціації енергоаудиторів.
За словами Андрія Цибулько, мешканці Житомирської області за сезон втрачають близько 242 млн. гривень через розсіювання тепла, ще близько 73 млн. гривень витрачається на електроенергію для додаткового опалення житла.
Зайві витрати українців еквівалентні вартості 8 млрд. кубометрів газу. «Це колосальний об’єм. Такої кількості газу вистачило б для опалення всіх житлових будинків у Луганській, Донецькій і Дніпропетровській областях разом узятих або в такому місті як Москва», – зазначив президент Асоціації виробників пінопласту України Роман Захаренков. За його словами, змінити ситуацію може комплексна термомодернізація житлового фонду.
«У Німеччині, інших європейських країнах утеплені пінопластом близько 85% всіх житлових будинків. Очевидно, що в Україні з кожним роком питання зменшення втрат тепла буде стояти все гостріше – ціни на енергоносії будуть зростати», – сказав Роман Захаренков. За його словами, утеплення фасадів пінопластом та заміна вікон дозволяють вирішити проблему холоду, щонайменше, для 80% квартир.
Проведене соціологічне опитування показало, що в Україні є попит на утеплення житла. «Тільки 46,3% жителів Житомирської області сказали, що в їхніх квартирах взимку тепло. При цьому 38,4% опитаних вважає, що їхні будинки потребують утеплення. 23,7% мешканців Житомирської області планують утеплити фасади і замінити вікна протягом найближчих трьох років», – зазначив директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук. Він підкреслив, що 94,2% опитаних у Житомирській області людей при купівлі або оренді житла приділяють увагу питанню теплозабезпечення будинку. «Це позитивна динаміка. Крім того, люди вважають, що тепло в будинку – це їх особисте завдання, а не питання тільки держави», – сказав Дмитро Дмитрук.
Андрій Цибулько зазначив, що Україна в 2011 році приєдналася до Європейського енергетичного співтовариства і взяла на себе зобов'язання скоротити внутрішнє споживання тепла на 9% до 2020 року. «Проведення термомодернізації житлового фонду дозволить максимально безболісно пройти період можливого підвищення тарифів на тепло. Фактично, в утеплених будинках навіть при більш високих тарифах загальна вартість за тепло не зросте», – зазначив голова Асоціації енергоаудиторів.

Довідка. Соціологічне опитування було проведене центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Асоціації енергоаудиторів з 9 по 16 вересня 2013 року. Було опитано 2007 осіб у всіх регіонах України.

Пресс-служба
Ассоциации энергоаудиторов

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: