Через нестабільність гривні позичальники банків мають наміри відстоювати свої права » Новини Житомира
 
 


Через нестабільність гривні позичальники банків мають наміри відстоювати свої права

Автор: news_maker від 17-11-2014, 14:12, переглядів: 1 322

Через нестабільність гривні позичальники банків мають наміри відстоювати свої права

Нестабільність гривні додала проблем як економіці країни, так і простим українцям. Ось вже кілька місяців шукають справедливості та захисту позичальники, які брали в банках доларові кредити. Найголовніша їхня вимога – повернення позик за курсом, який був при оформленні договорів, – 8 гривень за долар.

Сьогодні долар зріс вдвічі, і люди просто не в змозі віддавати такі суми, каже координатор обласного громадського об'єднання "Кредитний майдан" Олексій Єсипенко:

"Верховна Рада може рішити це – прийняти закон. Ми чекаємо, коли новий Парламент запрацює і ми будемо виносити закони. Перед цим ми виносили закони – був законопроект – перевести сплату кредитів за курсом долара, який був на момент підписання. Проте депутати прийняли інший законопроект, який говорить, що сплата відбувається за курсом на даний момент. А сьогодні це 16 гривень. А ще ми хочемо добитися, щоб з нас списали пені та штрафи".

Є питання у людей і стосовно мобілізованих та військовослужбовців, які сьогодні захищають країну і не можуть сплачувати кредити.

"Особисто я не воюю, але я служу в армії на даний час, але мені ще ніяких пільг банком не надано. Був у нас і позитивний приклад – в Малині людина повернулася із пораненням із зони АТО, звернулася до нас за допомогою з питання валютного кредиту. І лише завдяки огласці, бо до нас приїхали журналісти одного з центральних телеканалів та зняли сюжет, банк зняв усі відсотки з цієї людини. Ми займаємося вирішенням цих проблем і з таким зіткнулися вперше", – розповів Олексій Єсипенко.

Несплата кредитів тягне за собою судові справи. І всі вони поки що вирішуються на користь банків, каже активістка кредитного майдану, голова громадської організації "Перемога" Ілона Байкова.

"Якщо б суди правильно трактували ті закони, які вже є, то нам би не потрібен був би ніякий інший закон. Ми двічі подавали звернення до Президента України, просили його створити робочу групу, куди б увійшли активісти Кредитного майдану, щоб ми виборювали свої права. Ми подавали йому ультиматум, ми просимо його виконати свої обов’язки і захистити своїх громадян".

Позичальники й надалі мають наміри відстоювати свої права – знову звертатися до Президента і готувати новий законопроект, який би дозволив погашати валютний кредит за курсом 8 гривень за долар США.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: