На Житомирщині шукають ефективних інвесторів для видобутку та переробки торфу » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині шукають ефективних інвесторів для видобутку та переробки торфу

Автор: news_maker від 20-10-2015, 21:46, переглядів: 1 552

На Житомирщині шукають ефективних інвесторів для видобутку та переробки торфу

Про це сказав журналістам перед початком засідання Ради з питань залучення інвестицій при облдержадміністрації голова облдержадміністрації Сергій Машковський. Він зауважив, що пропозиції є, але немає конкретних дій.

Тему торфу піднімали і минулого тижня на сесії обласної ради. Дебати викликала пропозиція внести на розгляд сесії питання про надання ТОВ "Стратегія енергозбереження" родовища торфу "Озерянське". Депутат обласної ради, генеральний директор Українського концерну торф'яної промисловості "Укрторф" Андрій Озерчук виступив проти, зазначивши, що невдовзі ліцензію на видобуток торфу на цьому родовищі отримає державний Озерянський торфозавод: "Я думаю, що через місяць буде ліцензія і ми з вами зобов'язані все зробити, щоб це підприємство запрацювало. Сьогодні дві тонни брикету заміняють одну тисячу кубів газу, а собівартість цих двох тонн брикету – 1300 гривень. Я хотів би, щоб ви мене підтримали і не голосували за це рішення".

Підтримав позицію керівника "Укрторфу" і депутат Артур Мінаєв. За його словами, в Україні є приклади успішної роботи підприємств в цій галузі і саме до таких прикладів варто прагнути на Житомирщині: "Це Рівненська і Волинська області, де завдяки спільним діям працюють сьогодні підприємства потужні, які вносять до бюджету районів від 15 до 30 мільйонів гривень коштів у вигляді податків, робочі місця від 200 до 400 працівників, середня заробітна плата складає 4 500 гривень".

За надання дозволу ТОВ "Стратегія енергозбереження" вголос висловився лише Архип Войтенко, аргументуючи свою позицію тим, що державне підприємство дуже давно в занепаді і щось потрібно робити: "Роками ніхто нічого не робив по розробці торфородовищ. Якщо сьогодні є структура, яка має гроші, вкладає, 400 гектарів землі просить, нехай працює". Втім, колеги його не підтримали і дозволу компанії "Стратегія енергозбереження" на розробку родовища торфу "Озерянське" не дали.

До слова, проти надання такого дозволу виступала і Олевська районна рада. В рішенні сесії районної ради від 26 березня 2015 року "Про розгляд листа обласної ради стосовно позиції територіальних громад сіл, селищ, міста, району щодо використання земель ТОВ "Стратегія енергозбереження" для видобування торфу" йдеться "Просити Житомирську обласну раду не погоджувати отримання спеціального дозволу ТОВ "Стратегія енергозбереження" на користування надрами Озерянського торфородовища".

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: