Сергій Сухомлин закликає житомирян висловити свою думку щодо перейменування вулиць » Новини Житомира
 
 


Сергій Сухомлин закликає житомирян висловити свою думку щодо перейменування вулиць

Автор: news_maker від 11-02-2016, 12:21, переглядів: 1 456

Сергій Сухомлин закликає житомирян висловити свою думку щодо перейменування вулиць

Пропоную приєднатися до обговорення теми перейменування вулиць в місті Житомирі. 9 лютого на сесії міськради депутати зняли з розгляду проект рішення про перейменування топонімічних об'єктів. Аргументація зняття цього питання логічна. На сьогоднішній день (відповідно до Закону про "декомунізацію"), прийняття рішення про перейменування вулиць - повноваження не депутатського корпусу, а міського голови. На виконання вимог вищезазначеного Закону в місті необхідно перейменувати близько 90 об'єктів (вулиць, провулків і т.д.). Депутати попередньої каденції проігнорували прийняття цього рішення. Напередодні виборів це питання було непопулярним, і депутатський корпус брати на себе відповідальність не захотів.

Сьогодні ситуація така, що мені, як міському голові, до 21 лютого необхідно одноосібно прийняти це рішення. У зв'язку з цим виникають вагомі аргументи як "За", так і "Проти" цього процесу. З одного боку, після прийняття на себе відповідальності і підписання мною відповідного розпорядження, очікуваною реакцією жителів може бути негативна оцінка з аргументами: в місті маса невирішених проблем, а ми вулиці перейменовуємо.

З іншого боку, не прийнявши цього рішення, я як міський голова, який представляє інтереси мешканців Житомира, автоматично передаю це право голові обласної адміністрації, і є ризик, що цей історичний для міста процес може бути здійснений без урахування думки жителів міста.
Рішення очевидно, розпорядження про перейменування вулиць в місті Житомирі буде мною підписане.

Я чітко сформулював бачення даного питання. Перш за все, це думка жителів тих вулиць, які підлягають перейменуванню. В результаті активної діяльності топонімічної комісії міськради, (до складу якої входять історики, мистецтвознавці, краєзнавці) вироблена професійна позиція щодо перейменування, на підставі якої міськрадою проводиться збір громадської думки. Паралельно працює депутатська комісія, яка формує своє бачення цього питання. Враховується думка громадських організацій, активістів. Крім того, в цьому процесі взяли активну участь релігійні громадиї, які сформували свої пропозиції. Не завжди думки щодо перейменування того чи іншого топоніма збігаються у всіх учасників цього процесу.

Приклад: вулицю Щорса топонімічна комісія рекомендувала назвати Коростенською. Але жителі цієї вулиці, в т.ч. парафіяни Св. Покровської церкви, провели громадське опитування, в ході якого було зібрано 2700 підписів "за" пропозицію назвати цю вулицю Покровською. На мій погляд, тут є неприпустимим ігнорування громадської думки.

Крім того, логічно було б вулицю Островського, де проживає католицька громада, на якій будується костел, перейменувати на вул. св. Іоанна Павла ІІ.

Важливим є і організаційна сторона цього процесу, а саме виготовлення табличок. Фінансування цих робіт необхідно передбачити за рахунок бюджету розвитку міста, для уникнення повторення історії з адресними табличками по вул. Небесної Сотні, коли ці роботи були виконані активістами власними силами і за свій рахунок.

Розуміючи всю відповідальність прийняття рішення щодо перейменування значної кількості топонімічних об'єктів, закликаю житомирян до громадської активності, чекаю ваших пропозицій, в т.ч. щодо тих людей і подій, пам'ять про яких повинна бути навічно вписана в історію Житомира. Сподіваюсь на гідний результат спільної роботи.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: