Житомир ділиться досвідом з впровадження енергоефективних проектів » Новини Житомира
 
 


Житомир ділиться досвідом з впровадження енергоефективних проектів

Автор: news_maker від 17-02-2016, 12:34, переглядів: 1 477

Житомир ділиться досвідом з впровадження енергоефективних проектів

З метою обміну досвідом у сфері реалізації проектів з енергоефективності та співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, 16 лютого 2016 року в міській раді відбулася зустріч представників виконавчих органів міської ради з делегацію з м. Біла Церква.

Серед учасників зустрічі були заступник міського голови м. Біла Церква Валерій Гнатюк, директор компанії «КТ-ЕНЕРГІЯ» Кирило Томляк, проектний менеджер громадської організації «Golocal» Володимир Глухов, заступник міського голови Дмитро Ткачук, директор департаменту бюджету і фінансів Житомирської міської ради Сергій Гаращук, директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

Присутні обговорили питання необхідності впровадження та функціонування муніципальних систем енергоменеджменту, питання стратегічного планування у сфері енергоефективності, а також відвідали дошкільний навчальний заклад №63 в місті Житомирі, який термомодернізовано в 2015 році в рамках співпраці міста з проектом «Енергоефективність у громадах» GIZ, а також комунальне підприємство «ЕМЗО «Міськсвітло» міської ради, яке ознайомило гостей міста з системою диспетчеризації мережі вуличного освітлення, світлофорних об’єктів міста та результатами заміни вуличних ліхтарів на світлодіодні ліхтарі, що були встановлені в місті Житомирі у 2013 році в рамках співпраці з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО.

Гості відзначили вагомі досягнення міста Житомира як міста, яке активно впроваджує енергоефективні проекти, залучає для цього інвестиції міжнародних фінансових організацій та має високий рівень компетенції з питань впровадження енергоефективних проектів.

«Після нашого відвідування Шведсько-українського форуму, який проходив у Житомирі в грудні 2015 року міським головою було вирішено активізувати роботу з впровадження у Білій Церкві системи енергоменеджменту, розпочати розробку та реалізацію стратегії розвитку міста на принципах сталого енергетичного розвитку», - зазначив Валерій Гнатюк, заступник міського голови м. Біла Церква.

Також він зауважив: «Для впровадження енергоефективних проектів міським головою залучено нових фахівців, підписано меморандум з потенційними інвесторами, які мають бажання працювати у м. Біла Церква, та підприємцями, які мають серйозні промислові об’єкти на території міста, а також готові допомагати його розвиткові. У нас є бажання розпочати роботу у найкоротші терміни. Ми маємо за ціль повторити вже існуючі кращі практики впровадження енергоефективних проектів інших міст, і Житомир саме те місто, досвід та досягнення якого ми хочемо імплементувати в своєму місті».
Крім цього під час зустрічі було обговорено переваги для міст від участі в «Угоді мерів», а також процедуру підготовки та подачі планів дій зі сталого енергетичного розвитку.
«Участь в європейській ініціативі «Угода мерів» та розроблений план дій зі сталого енергетичного розвитку розглядаються європейськими донорами та кредиторами як підтвердження політичного зобов’язання міста щодо одностороннього скорочення викидів СО2, і наявність цих документів має важливу роль для донора при прийнятті рішення щодо фінансування проектної заявки», - зазначив заступник директора департаменту економічного розвитку міської ради Борис Пахолюк,.

Нагадаємо, що до європейської ініціативи «Угода мерів» місто Житомир приєдналося у 2012 році. З того часу в рамках грантових та кредитних програм в місто залучено близько 65,0 млн євро на реалізацію енергоефективних проектів. Частина з них вже впроваджена (термореновація ДНЗ №21 та №63, заміна вуличного освітлення на світлодіодні лампи, котельня по вул. Домбровського, 30) або впроваджуються (термореновація будівель 22 закладів освіти та охорони здоров’я).

Але найбільш масштабні проекти на сьогодні готуються до впровадження і вони стосуються розвитку міських систем теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Освоєння міжнародної технічної допомоги та фінансової допомоги міжнародних партнерів у рамках цих проектів планується вже в 2016 році.

Житомир ділиться досвідом з впровадження енергоефективних проектів

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: