На військовому кладовищі у Житомирі відкрили меморіальний знак з іменами раніше невідомих воїнів » Новини Житомира
 
 


На військовому кладовищі у Житомирі відкрили меморіальний знак з іменами раніше невідомих воїнів

Автор: news_maker від 7-05-2016, 17:08, переглядів: 1 412

На військовому кладовищі у Житомирі відкрили меморіальний знак з іменами раніше невідомих воїнів

На території Російського (Вільського) військового кладовища у Житомирі урочисто відкрили меморіальний знак з іменами раніше невідомих воїнів Червоної Армії, які загинули (померли від поранень) під час визволення міста Житомира та Житомирської області від нацистів у 1943-1944 роках та поховані на території військового кладовища. Аби повернути із забуття імена 49 військовослужбовців, знадобився майже рік часу і копітка робота понад півсотні людей, розповів голова Житомирської обласної громадської організації "Історико-патріотичне об'єднання "Пошук" Олександр Ловинюк: "В архівах Міністерства оборони були знайдені імена наших солдат і офіцерів, які померли від ран в госпіталях у Житомирі у 1944-45 роках. Не знаю, з яких причин, але вони були тут поховані як невідомі солдати. Нам вдалося встановити імена 49 воїнів, і ці імена викарбувані на гранітній плиті. Тепер можна шукати родичів, і вони зможуть прийти і вклонитися могилам свої предків".



Пошукова робота, в тому числі, архівна, буде продовжуватися й надалі. Олександр Ловинюк каже, що дані свідчать про щонайменше 100 імен, які можуть бути відкриті лише на цьому кладовищі. Пошук ускладнюється тим, що на сьогодні всі архіви часів Другої світової війни знаходяться у Москві. До того ж, всі роботи виконуються виключно на громадських засадах та волонтерами, без жодної допомоги держави. В цьому році об'єднанню "Пошук" виповнюється 27 років. За цей час в результаті польових пошуків було знайдено понад 16 тисяч безіменних загиблих – солдатів, офіцерів, партизанів та підпільників. Встановити імена вдалося лише 150 з них: "Тобто, їх "медальйони смерті" вдалося прочитати, ми знайшли їх родичів і в результаті загиблих поховали кого на батьківщині, кого тут, на території Житомирської області. А взагалі, за нашими даними, за час Другої світової війни на території Житомирської області загинули та пропали безвісти близько 250 тисяч людей. Тому наша робота з пошуків солдат, мабуть, не закінчиться ніколи. Ви знаєте, поки не знайдений останній солдат, війна не закінчена", – нагадав відому істину Олександр Ловинюк.

За офіційними даними, за роки війни Житомирщина втратила 400 тисяч жителів. Зокрема, загинули на фронтах 147 тисяч, в полон потрапили 102 тисячі, втрати серед мирного населення – 118 тисяч Крім того, десятки тисяч були вивезені на роботи до Німеччини.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: