СЕС про якість води у водоймах області » Новини Житомира
 
 


СЕС про якість води у водоймах області

Автор: news_maker від 24-06-2016, 18:21, переглядів: 1 516

СЕС про якість води у водоймах області

Протягом травня-червня 2016 року територіальними структурними підрозділами Житомирського обласного лабораторного центру відібрано та досліджено 72 проби води за показниками якості та безпечності з поверхневих водойм, що використовуються населенням з метою відпочинку.

Серед досліджених проб води виявлено 18 зразків, що не відповідали встановленим санітарним нормативам, в т.числі в річці Гуйва на території м. Андрушівка за рівнем БСК (біологічного споживання кисню) та вмістом заліза, в ставках «Шандора», «Шкіроб’єднання», «Рафінадний завод» в м. Бердичеві, в річці Тетерів у межах м. Коростишева за органолептичними показниками та в межах м. Радомишль за бактеріологічними показниками (вміст лактозопозитивних кишкових паличок в 14 разів перевищував встановлений норматив), в річці Уборть в межах Олевського та Ємільчинського районів за вмістом заліза, бактеріологічними, органолептичними показниками та рівнями БСК (біологічного споживання кисню) і ХСК (хімічного споживання кисню), в річці Ірша в межах м. Малин за бактеріологічними показниками.

Внаслідок надзвичайної ситуації техногенного характеру на річках Хомора та Случ в межах Баранівського на Новоград-Волинського районів якість води значно погіршилась в порівнянні з середньостатистичними багаторічними спостереженнями за вмістом заліза, рівнями хімічного та біологічного споживання кисню, розчиненого кисню, бактеріологічними показниками. Така вода є небезпечною для використання її з рекреаційною метою.

На разі роведеними дослідженнями виявлено значну кількість водойм, що активно використовуються населенням для відпочинку, в яких вода відповідає санітарним нормам. Це бувший піщаний кар’єр Житомирського заводу силікатних виробів с. Слобода Селецька, озеро «Мельком» с. Сонячне у Житомирському районі, озера біля с. Великі Кошарища в Коростишівському районі, «Блакитне озеро» в Овруцькому районі, річки Тетерів в межах Чуднівського району та м. Житомира, Жерев в смт.Лугини, Гнилоп’ять в м. Бердичеві, Візня в Малинському районі.

Основним джерелом забруднення поверхневих водойм є неякісно очищені сточні води на діючих очисних каналізаційних спорудах міст та селищ області.

Фахівцями обласного лабораторного центру продовжується моніторинг якості води з поверхневих водоймищ з метою ознайомлення населення області через засоби масової інформації про отримані результати, надання рекомендацій щодо можливості використання поверхневих водоймищ з рекреаційною метою та інформування місцевих органів самоврядування, виконавчої влади з пропозиціями для вжиття відповідних заходів в разі необхідності, спрямованих на покращення якості води в поверхневих водоймах.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: