У Житомирі обговорили шляхи побудови нової моделі державно-церковних відносин » Новини Житомира
 
 


У Житомирі обговорили шляхи побудови нової моделі державно-церковних відносин

Автор: news_maker від 30-09-2016, 18:12, переглядів: 1 239

У Житомирі обговорили шляхи побудови нової моделі державно-церковних відносин

У Житомирській ОДА сьогодні, 30 вересня, відбулася прес-конференція «Життя релігійних організацій Житомирщини за 25 років незалежності України: досвід, перспективи релігійних організацій у контексті державно-церковних відносин», яка зібрала представників різних конфесій області.

У заході також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута та завідувач відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович.

Ярослав Лагута звернувся до присутніх та зазначив: «Ми дуже багато говоримо про об’єднання, дуже багато для цього робимо, але чомусь не досягаємо кінцевої мети. І здається, що заважає щось дуже невелике, те, що нам під силу перебороти. Нехай адміністрація буде майданчиком для вільного і відкритого спілкування. Ця зустріч покликана для того, щоб зрозуміти один одного та простягнути назустріч руку, тому що роль церкви у суспільстві неможливо переоцінити. Те, що робить адміністрація як державний орган – це теж певним чином організація суспільства заради руху до спільної мети. Тільки ми робимо це зовсім іншими засобами. Ви ж впливаєте на душу і розум людини. Тому наші з вами зусилля мають бути спільними, направленими на єдину мету».

Головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації Олександр Пивоварський розповів про формування релігійної мережі області за роки незалежності України.

Відтак, на сьогодні в області функціонує 1502 релігійні організації, 23 конфесії, працює 949 священнослужителів. За 25 років незалежності релігійна мережа загалом зросла у 3 рази.

«Сьогодні формується зовсім інша модель державно-церковних відносин, коли держава і релігійні організації мають співпрацювати на благо суспільства», – зазначає Олександр Пивоварський.

За його словами, є дуже багато нагальних питань, які потребують вирішення. Це і наведення порядку у статистичній мережі, і оформлення документації на збудовані храми. Крім того, Олександр Пивоварський звернувся з пропозицією до керівників релігійних організацій розробити туристичні маршрути «Житомирщина релігійна», показати можливі туристичні об’єкти, про які вони хотіли б розповісти чи показати.

Представники конфесій розповіли про свої досягнення за роки незалежності, про добрі справи, здійснені конфесією як духовного, так і соціального характеру, ведення курсу «Християнська етика», застосування чинного законодавство про свободу совісті та релігійні організації, а також про бачення релігійною організацією співпраці з органами влади у сфері соціального служіння.

У Житомирі обговорили шляхи побудови нової моделі державно-церковних відносин
У Житомирі обговорили шляхи побудови нової моделі державно-церковних відносин
У Житомирі обговорили шляхи побудови нової моделі державно-церковних відносин

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: