Спостерігачі громадянської мережі "Опора" на виборах у ОТГ області зафіксували незначні порушення » Новини Житомира
 
 


Спостерігачі громадянської мережі "Опора" на виборах у ОТГ області зафіксували незначні порушення

Автор: news_maker від 20-12-2016, 16:57, переглядів: 1 052

Спостерігачі громадянської мережі "Опора" на виборах у ОТГ області зафіксували незначні порушення

Про це на прес-конференції, що була організована "Опорою", розповіла координатор громадського спостереження за виборами у Житомирській області Оксана Данильченко. І хоча на виборах трапилося 23 інциденти, які мали ознаки порушення закону, представники громадянської мережі запевняють, що ці порушення не вплинули на результати волевиявлення.

"У день голосування спостерігачі "Опори" виявили 23 інциденти які мали ознаки порушення закону "Про місцеві вибори". Було складено 6 актів, щодо порушень. Наші спостерігачі не лише під час передвиборчої кампанії, але і в день виборів активно співпрацювали з правоохоронними органами. 18 грудня спостерігачами було зроблено 9 викликів поліції. Ми офіційно надавали їм інформацію про зафіксовані правопорушення", – розповіла Оксана Данильченко.

Нагадаємо, 18 грудня у 22 об'єднаних територіальних громадах Житомирщини відбулися перші вибори сільських, селищних та міських голів і депутатів відповідних рад. Під час виборів представники Опори виявили порушення процедури волевиявлення, перешкоджання роботі спостерігачів, фальсифікації виборчих документів. Ще на самому старті голосування спостерігачі зафіксували низку зловживань у роботі виборчих комісій Житомирщини. Зокрема, в Станишівці дільнична комісія розпочала ранкове засідання о 7:05, а спостерігачів запустили лише о 7:18. У селі Котлярка Попільнянського району члени комісії переносили бюлетені із сільської ради, де вони зберігалися в сейфі, до клубу, де розміщувалася дільниця. До речі, там же комісія прийняла усне рішення видавати бюлетені без паспортів, кажуть активісти Опори. Крім того, спостерігачі Опори зафіксували видачу бюлетенів без паспортів на виборах у Вільській ОТГ та на деяких дільницях у Черняхівському районі. Проте найскандальнішим став Олевський район. У селі Забороче голова виборчої комісії змусив спостерігача мережі "Опора" піти з виборчої дільниці, аби уникнути подальшого розвитку конфлікту. Розповідає спостерігач Павло Іваненко:

"Мені одразу ж голова комісії показав місце де я мав сидіти. З того місця я навіть не міг побачити чи видають бюлетені людям з паспортом чи без паспорту. Згодом я помітив, що одна скринька запломбована неналежним чином. Я про це все їм сказав, на що мені відповіли, що "ти спостерігач і маєш лише спостерігати". Я зателефонував до поліції, де мені так само наголосили, що я спостерігач і маю спостерігати за тим, щоб дану скриньку не відкрили".

А вже до Олевської територіальної виборчої комісії інший спостерігач з'явився фіксувати, що відбувається після проведення голосування. Виявилося, що членів ТВК на місці не було. Це суперечить ч. 2 ст. 83 Закону України "Про місцеві вибори", оскільки засідання територіальної виборчої комісії за чинним законодавством починається з моменту закінчення голосування і продовжується безперервно до встановлення його результатів. Після дзвінків до голови ТВК з'ясувалося, що такі дії були викликані тим, що якщо ТВК розпочне свою роботу о 20.00, а не о 12 ночі, то їм не заплатять за другу добу роботи. Загалом голосування 18 грудня відбулося переважно із дотриманням вимог законодавства, окремі зловживання не носили масового та організованого характеру, переконані активісти Громадянської мережі Опора.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: