Студенти ЖДУ мали нагоду поспілкуватися з відомим мовознавцем Міхаелем Мозером » Новини Житомира
 
 


Студенти ЖДУ мали нагоду поспілкуватися з відомим мовознавцем Міхаелем Мозером

Автор: news_maker від 1-03-2017, 09:11, переглядів: 1 164

Студенти ЖДУ мали нагоду поспілкуватися з відомим мовознавцем Міхаелем Мозером

Вже десятий рік поспіль у стінах університету в рамках проекту "Відомі мовознавці світу" студентам читають лекції знані дослідники української мови. Цього разу до університету ім.І.Франка завітав професор Віденського університету, Українського вільного університету в Мюнхені, Католицького університету імені Петра Пазмана в Будапешті, президент міжнародної асоціації україністів Міхаель Мозер. Темою лекції, хоча сам професор цю зустріч називає не лекцією, а обміном думками, стало обговорення засад створення нової історії української мови. На переконання Міхаеля Мозера, твердження, що сучасна українська мова виникла в 1798 році, коли було видано "Енеїду" Котляревського, є хибним. Адже історія української мови, як такої, має значно ширші історичні та географічні межі, які, як вважає професор, потребують ґрунтовних наукових досліджень. Австрієць за національністю – Міхаель Мозер виділяє українську мову з-поміж інших слов'янських мов і каже, що для нього вона, як і уся наша країна, є таємницею:

"Знаєте, я – славіст, тобто знаю також інші слов'янські мови, не лише українську. Просто з різних причин сталося так, що українська – улюблена. Мені чомусь сьогодні зранку мій докторант з Польщі нагадав, що колись я в інтерв'ю назвав Україну "солодкою таємницею". Зараз я хочу підтвердити те що тоді сказав, тому що навіть славісти часто знають мало про українську мову".

На лекцію прийшли студенти філологічного факультету та представники громадськості. Депутат Житомирської облради Сидір Кізін, який є одним із ініціаторів проведення цієї зустрічі, каже, що Міхаель Мозер дав усім присутнім в аудиторії дуже корисну пораду, завдяки якій українців знатимуть у світі:

"Сьогодні усім студентам і мені особисто була цікавою відповідь пана Міхаеля на питання про те, що українці повинні зробити аби їх почули в світі. По-перше, говорити українською мовою! Я знаю як в Європі або Туреччині, куди наші туристи їздять на відпочинок, наймають російськомовних гідів, аніматорів, російськомовних продавців, тому що наші громадяни ллють воду на колесо "російського міра" спілкуючись закордоном і між собою російською. Треба переходити на українську".

На думку Міхаеля Мозера, українська мова може претендувати на рівень міжнародної, адже, у якій країні він би не був, усюди йому було з ким нею спілкуватися. Крім того, професор переконаний, що англійська, французька, російська та інші мови міжнаціонального спілкування поступаються милозвучністю українській, пише 103fm.



Студенти ЖДУ мали нагоду поспілкуватися з відомим мовознавцем Міхаелем Мозером

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: