День вишиванки в Житомирі » Новини Житомира
 
 


День вишиванки в Житомирі

Автор: news_maker від 18-05-2017, 18:18, переглядів: 1 681

День вишиванки в Житомирі

Щороку в третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Ідея зародилася в 2006 році у студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Перші святкування відбувалися у вузьких колах українських навчальних закладів, та з роками традиція поширилася до неймовірних масштабів: тепер українці зі всіх континентів організовують заходи та приєднуються до акції "Одягни вишиванку". В Житомирі 18 травня на вулицях міста зустрічалося чимало людей у вишиванках. Українське національне вбрання можна було побачити навіть на пам’ятнику Сергію Павловичу Корольову.
Вишиванку для нього виготовили житомирські майстрині за ініціативи голови Житомирської облдержадміністрації Ігоря Гундича:
"Вишиванка – це символ нашої нації та нашого народу, по якому нас розпізнають у всьому світі. Усі ви знаєте, що Сергій Павлович Корольов – це найвидатніший житомирянин, якого знає увесь світ. Тому саме сьогодні він у вишиванці. Я чую багато запитань, на зразок: "чому саме Корольов?", тому пояснюю, що це – людина, яка прославила наше місто та область на увесь світ. Тому він сьогодні у вишиванці".
Відзначення Дня вишиванки проходило на вулиці Михайлівській. Там майстри з різних куточків нашої області представили свої роботи, серед яких вишиті і ткані сорочки, рушники, ляльки-мотанки, обереги та багато іншого. Кожен бажаючий міг долучитися і до вишивки символічної чоловічої сорочки "для князя Житомира". Цей процес проходив під пильним керівництвом народних майстринь, серед яких і майстер народної творчості Світлана Прохорчук:
"Ми плануємо, що цю сорочку презентують на широкий загал до Дня міста. У цій роботі ми використовуємо наш традиційний поліський візерунок, в основі якого лежить восьмипелюсткова зірка-алатир. Також ромб – символ достатку, благополуччя та засіяного поля. Шиємо ниточками червоного та темно-синього кольорів. А вишивку ми виконуємо у традиційній для нашого регіону техніці "лиштва" або її ще називають "качалочка".
Також у День вишиванки юні майстри представили свої роботи по конструюванню та моделюванню одягу в національному стилі. А о 19.00 годині на майдані Соборному відбудеться "Вишивана хода", до якої запрошують долучитися усіх бажаючих.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: