У Бердичеві волонтери з Польщі прибирали польське кладовище » Новини Житомира
 
 


У Бердичеві волонтери з Польщі прибирали польське кладовище

Автор: news_maker від 20-07-2017, 16:14, переглядів: 1 788

У Бердичеві волонтери з Польщі прибирали польське кладовище

Волонтерський десант прибув до Бердичева в рамках акції "Могилу прадіда врятуй від забуття", метою якої є впорядкування та відновлення давніх польських цвинтарів, збереження історії польського та українського народів. До Бердичева приїхали учні та викладачі гімназії з міста Жгув Лодзького воєводства на чолі з директоркою Боженою Музикою. По дорозі до Бердичева волонтери встигли попрацювати у Бродах, де також прибирали польське кладовище.
"Відповідно із гаслом "Якщо не ми, то хто" одразу взялися до праці і ця молодь показала, як повинно виглядати місце пам'яті польських героїв. Думаю, що стан цього цвинтаря тепер є таким, який мусить бути. Маю надію, що через рік приїдемо знову і будемо далі діяти, аби цвинтар у Бердичеві мав достойний вигляд".

"Вони очищують не тільки польські могили, а також і православні могили. Тут такий лад навели, що, мабуть. за всю історію бердичівського цвинтаря такої чистоти тут не було", – додав член Правління спілки поляків України бердичівлянин Юрій Сокальський.

Як розповіли в сюжеті журналісти телекомпанії ВІК, у Бердичеві працювали чотири дні зранку до вечора і встигли чимало зробити. Кажуть, що задоволені результатом:
"Це для нас жива лекція історії, ніщо інше так не віддзеркалює це, як візит сюди. Коли дивлюся на виконану працю, приємно на душі. Тому приїхали, щоб це зробити".

"Коли ми сюди приїхали, була висока трава і хащі, у яких не могли один одного відшукати, а тепер бачимо один одного урізних куточках кладовища. Зробили ми шматок доброї праці".

Кажуть, що наступного року планують приїхати знову, продовжити роботу і сподіваються, що бердичівляни їх підтримають і також прибиратимуть кладовище.
Ідея впорядкування могил предків народилася 1999 року, коли керівники міста Коломия намагалися ліквідувати занедбаний польський цвинтар. Вроцлавське телебачення зробило про це телесюжет. Місцеві поляки попросили, щоб їм допомогли врятувати польські місця пам’яті. Поступово акція "Могилу прадіда врятуй від забуття" переросла в загальнопольську. Польські учні щорічно жертвують 1 злотий на дану акцію. За ці кошти волонтери відвідують Україну, де впорядковують старі польські кладовища.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: