У Нацполіції області розповіли про реалії судочинства » Новини Житомира
 
 


У Нацполіції області розповіли про реалії судочинства

Автор: news_maker від 30-08-2017, 08:47, переглядів: 1 175

У Нацполіції області розповіли про реалії судочинства

29 серпня у Головному управлінні Нацполіції в області на брифінгу обговорили окремі випадки обрання підозрюваним у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів мір запобіжного заходу, не пов’язаних із обмеженням волі.
У правознавстві запобіжними заходами вважається сукупність превентивних заходів забезпечення кримінального провадження, що спрямовані на забезпечення належної поведінки підозрюваних, обвинувачених, засуджених через певне обмеження їхніх особистих прав. І підставою до їх застосування є обгрунтована підозра у вчиненні особою кримінального правопорушення. Серед запобіжних заходів: особисте зобов’язання, особиста порука, застава, домашній арешт та тримання під вартою. Останній захід є найбільш суворим і застосовується у виняткових випадках, про які, власне, і йшлося на брифінгу у Головному управлінні Нацполіції в області.

Заступник начальника Слідчого управління ГУНП Володимир Богатков озвучив кілька конкретних фактів зміни запобіжних заходів із тримання під вартою на такі, що не пов’язані із обмеженням волі, особам, підозрюваним у вбивствах, що сталися в області упродовж 2016-2017 роках.

- 48-річний житомирянин провів у місцях позбавлення волі понад 20 років. У березні 2017 року його затримали поліцейські за підозрою у вчиненні вбивства жителя обласного центру. Тоді судом для чоловіка було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Однак за два місяці винесено інше рішення – про домашній арешт. Проте уже за півтора місяці потому поліцейські затримують чоловіка під час крадіжки з магазину у Чуднівському районі. І знову – обирається запобіжний захід – домашній арешт
Така тенденція наміталась упродовж кількох останніх років і в окремих випадках нівелює роботу багатьох підрозділів із забезпечення правопорядку та протидії злочинності, створюючи передумови до незаконного впливу на потерпілих, свідків, інших підозрюваних та учасників кримінального процесу. Як ще в одному випадку, пов’язаному із вбивством жителя Житомирського району, що сталося у грудні 2016 року. Над розкриттям цього злочину, що був ретельно замаскований під природню смерть, оперативники та слідчі працювали упродовж півроку, допоки вдалося зібрати докази причетності до нього одного із знайомців загиблого. Чоловіка після оголошення підозри у вчиненні умисного вбивства теж було взято під варту, однак згодом змінено запобіжний захід на непов’язаний із обмеженням волі. Нині частина учасників судового провадження, за словами Володимира Богаткова, припинили давати викривальні покази щодо обставин убивства.

Відповідаючи на запитання журналістів, заступник начальника Слідчого управління зазначив, що подібні ситуації змушують слідчих удосконалювати власні методи роботи та якість досудового розслідування, аби не залишити жодних підстав для прийняття рішень, за якими підозрювані у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів отримують можливість впливати на інших учасників кримінального провадження або й взагалі переховуватись від органів досудового розслідування.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: