Інспекція праці допоможе Вам на робочих місцях » Новини Житомира
 
 


Інспекція праці допоможе Вам на робочих місцях

Автор: news_maker від 2-11-2012, 19:09, переглядів: 2 747

Інспекція праці допоможе Вам на робочих місцях

В перший тиждень листопада Територіальна державна інспекція з питань праці у Житомирській області спільно з Міжнародною організацією праці та соціальними партнерами провела інформаційну кампанію «Інспекція праці допоможе Вам на робочих місцях», у рамках якої інспектори з питань праці здійснили інформаційно-роз’яснювальну роботу під час перевірок підприємств, прийому громадян, участі у роботі комісій з питань погашення заборгованості, легалізації. Учасники отримали тематичні брошури та постери, які підготували у рамках реалізації Проекту Міжнародного бюро праці та Уряду Канади «Удосконалення колективних переговорів і дотримання трудового законодавства в Україні».
2 листопада в приміщенні Територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області відбувся День відкритих дверей. Кожен небайдужий громадянин (як працівник, так і роботодавець) мав змогу завітати та отримати професійну допомогу державних інспекторів праці з питань застосування норм законодавства про працю та загальнообов’язкове державне страхування.
«Наша інформаційна кампанія, – каже начальник інспекції Світлана Возна, – направлена на забезпечення інформування роботодавців, працівників, соціальних партнерів про існування, функції і можливості інспекції з питань праці, інструменти, які використовуються для забезпечення гідної праці. Саме інспекція з питань праці сприяє забезпеченню балансу між гідними умовами праці і продуктивністю праці та створенням умов для підвищення конкурентоспроможності шляхом підтримки гідного виробничого середовища. Основними функціями інспекції з питань праці є забезпечення застосування норм законодавства про працю в частині тривалості робочого часу, заробітної плати, використання праці дітей, жінок та інших; забезпечення застосування норм законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями та робочими органами виконавчих дирекцій фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування; забезпечення роботодавців і працівників технічною інформацією та порадами щодо найефективніших засобів додержання законодавчих положень; доведення до відома державних органів фактів бездіяльності або зловживання, котрі не підпадають під дію існуючих законодавчих положень. Основна мета нашої інформаційної кампанії – це впровадження у роботу державних інспекторів праці механізмів профілактики порушень трудового законодавства».
Світлана Возна радить за потреби звертатися до інспекції з питань праці письмово для перевірки фактів порушень чинного законодавства та притягнення до суворої відповідальності роботодавців – порушників законодавства про працю.
Начальник інспекції розповідає, що останнім часом збільшились випадки порушень чинного законодавства про працю саме на стадії укладання трудових договорів. Перевіркою одного із закладів освіти Житомира було встановлено, що адміністрацією закладу спільно з первинною профспілковою організацією у примусовому порядку всі працівники – від вчителя до двірника –були примусово та безпідставно переведені на контрактну форму трудового договору з терміном дії 1 рік. Щорічно трудові договори переукладались, а «небажані працівники» звільнялись «після закінчення строку трудового договору». При цьому адміністрація закладу абсолютно не звертала увагу на соціальний статус працівника. Звільнялись найбільш незахищені верстви населення – пенсіонери, одинокі матері. За втручання державних інспекторів праці незаконно звільнені працівники були поновлені на посадах, їм виплачений середній заробіток за час вимушеного прогулу. Матеріали перевірки закладу передані до прокуратури м. Житомир.
Перевірками, проведеними у суб’єктів малого бізнесу – приватних підприємців було встановлено ряд випадків, коли працівники працювали певний час без офіційного працевлаштування та отримували заробітну плату «в конвертах», без сплати податків та єдиного соціального внеску. Найбільше таких правопорушень виявлено в сфері торгівлі, при здійсненні пасажирський перевезень, в готельному і ресторанному бізнесі та в лісопереробній галузі. З 329 працівників, які працювали «нелегально» 70 % було працевлаштовано, інші започаткували власний бізнес або відмовились від офіційного працевлаштування та припинили роботу на об’єктах.
Перевірками підприємств – боржників із виплати заробітної плати державними інспекторами праці аналізується в першу чергу фінансова спроможність підприємства своєчасно виплачувати заробітну плату. Наприклад, перевіркою товариства з обмеженою відповідальністю, яке здійснювало діяльність на території Чуднівського району, де заробітна плата працівникам протягом останніх двох місяців виплачувалась не в повному обсязі, було встановлено, що підприємство мало реальну можливість виплати заробітної плати, проте в порушення вимог діючого законодавства грошові кошти підприємства спрямовувались на господарські потреби підприємства, а на виплату заробітної плати спрямовувалось лише 20 % наявних на рахунках коштів.
За результатами перевірки було внесено припис на усунення виявлених порушень, керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності за невиконання вимог законодавства про працю. Заборгованість із заробітної плати перед працівниками на даний час погашена.
Світлана Возна розповідає також і про зміни, які відбулися в роботі інспекції з питань праці з прийняттям наказу Міністерства соціальної політики № 390 від 02.07.2012 р. та затвердженням нової уніфікованої форми акту перевірки дотримання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
«Сподіваюся, що інформаційно-роз’яснювальна робота інспекторів праці спонукатиме роботодавців поглянути під іншим кутом на стиль ведення свого бізнесу та згадати про відповідальність перед своїми робітниками. Запевняю, що не тільки в рамках інформаційної кампанії, а повсякденно, завітавши до приміщення Територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області, кожна людина матиме можливість одержати саме ту інформацію, яка сприятиме реалізації її особистих потреб, прав і можливостей у світі праці» - резюмує начальник інспекції.

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: