Житомир посідає дванадцяту сходинку в рейтингу прозорості найбільших міст України » Новини Житомира
 
 


Житомир посідає дванадцяту сходинку в рейтингу прозорості найбільших міст України

Автор: news_maker від 4-10-2017, 17:03, переглядів: 999

Житомир посідає дванадцяту сходинку в рейтингу прозорості найбільших міст України

Рейтинг прозорості ста найбільших міст України складала антикорупційна організація "Transparency International". З нашої області до списку потрапили: Житомир, який отримав 12 місце в рейтингу, Новоград-Волинський – 24 місце та Коростень – 34 місце. Що представники організації, яка здійснювала оцінювання, розуміють під "прозорістю міст" та за якими критеріями складали рейтинг розповідає керівник проекту "Розбудова прозорості в містах України" Катерина Цибенко:

"Ми в цьому рейтингу переважно оцінювали те, на скільки відкритими є сайти міських рад, наскільки повно в них відображається інформація про діяльність міської ради та життя міста. Чи може громадянин зайти на сайт і знайти там інформацію, яка йому потрібна, записати онлайн дитину в школу або до лікаря. Також оцінювали чи є можливості доступу для громадян. Чи можуть громадяни зайти на засідання міськради без дозволу депутатів. В деяких містах, наприклад, є обмеження. В Житомирі, на щастя, цього немає".

Методику за якою проводилось оцінювання вперше застосували у Словаччині. Катерина Цибенко каже, що даний проект допоміг значно підвищити прозорість міст в цій державі. Що ж до Житомира, то, згідно з результатами проекту, високо оцінюється можливості доступу та участі громадян – 7 з 10 балів. Тобто житомиряни можуть без перешкод прийти, наприклад, на засідання комісій міськради та взяти там слово. Також високо оцінюється рівень проведення "Бюджету участі". Але є і декілька категорій в яких обласний центр має дуже низький результат, коментує Катерина Цибенко:
"Житомир в нашому рейтингу є досить відкритим містом. Він має 12 місце з балами трішки більше 42. Це досить добре для нашого рейтингу. Але 42 бали зі 100, насправді, це напівпрозорість. Тому є багато чого покращувати. ТОП-4 сфери, які треба покращувати, в яких мінімальні зміни (від нуля до 0,5 балів) – це освіта, житлова та соціальна політика і професійна етика та конфлікт інтересів".

Рейтинг прозорості найбільших міст держави в Україні складали вперше, але і не в останнє. Катерина Цибенко каже, що наступного року оцінювання проведуть знову, тож Житомир, Новоград-Волинський та Коростень мають можливість покращити свої позиції.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: