У Чуднові відкрили пам'ятний знак жертвам Голодомору » Новини Житомира
 
 


У Чуднові відкрили пам'ятний знак жертвам Голодомору

Автор: news_maker від 24-11-2017, 19:43, переглядів: 1 520

У Чуднові відкрили пам'ятний знак жертвам Голодомору

У центрі Чуднова відкрили пам'ятний Знак жертвам Голодомору 1932-33 років. В урочистостях взяли участь представники трудових колективів райцентру, керівники району, ветерани, учнівська молодь та громадськість. Пам'ятник споруджено за ініціативи міської ради, з бюджету якої виділили відповідні кошти. Говорить Чуднівський міський голова Іван Розводовський:
"Міська рада виділила 85 тисяч гривень для встановлення цього пам'ятника, яким ми вшановуємо наших земляків та всіх людей, котрі, переживши страшні муки, стали жертвами Голодомору. За неповними даними тільки в Чуднівському районі від голодної смерті загинуло майже чотири тисячі жителів, хоча насправді їх точна кількість достеменно невідома".

Пам'ятний знак, відкриття якого приурочили до 85-х роковин Голодомору, є авторською роботою відомого скульптора, заслуженого художника України Віталія Рожика. Він також є виконавцем ще двох, нещодавно встановлених у Чуднові пам'ятників: Тарасові Шевченку та "Борцям за єдність і незалежність України". У новій скульптурній композиції жертвам Голодомору Віталій Рожик заклав символічне зображення геноциду українського народу:
"Ця стела, на якій зверху стоїть янгол з колосками, символізує жорна та виорану ріллю, з якої у людей відібрали все до крихти зерно і залишили їх помирати голодною смертю".

На знак скорботи про мільйони загублених життів українців, у тому числі й жителів Чуднівщини, учасники заходу вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання і поклали квіти до підніжжя новоспорудженого пам'ятника, який слугуватиме пересторогою прийдешнім поколінням про недопустимість повторення тих страхітливих часів, кажуть чуднівчани:
"У багатьох селах нашого району вже є пам'ятні Знаки жертвам Голодомору і нам сьогодні приємно, що відтепер така святиня з’явилась і в Чуднові. Це дуже важливо, особливо для підростаючого покоління, яке повинно знати всю правду про трагічні сторінки нашої історії. Ця правда довго замовчувалась і люди, які пережили все це страхіття, навіть боялись говорити про ті важкі часи. Тому ці трагічні події завжди повинні бути в нашій пам'яті та в наших серцях".

Додамо, що це вже 15 пам'ятний знак, встановлений на теренах Чуднівського району, з метою збереження історичної правди про трагічну долю української нації у роки Голодомору.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: