Житомирська обласна рада прийняла бюджет на наступний рік » Новини Житомира
 
 


Житомирська обласна рада прийняла бюджет на наступний рік

Автор: news_maker від 21-12-2017, 19:45, переглядів: 1 173

Житомирська обласна рада прийняла бюджет на наступний рік

За проголосували 53 із 58 присутніх на засіданні депутатів. Спочатку рішення хотіли прийняти без обговорення, мотивуючи тим, що головний фінансовий документ області уже багаторазово розглядався на комісіях. Але майже одразу з'явилися додаткові питання та пропозиції, які стосувалися тих чи інших сфер розвитку області. Зокрема, йшлося про підтримку фермерських господарств, які орендують землі площею до 100 гектарів. Із 6 мільйонів гривень, які в області планують виділити на Програму розвитку агропромислового комплексу, половину хочуть спрямувати саме на підтримку малих господарств. Крім того, за час розгляду бюджету депутати також підняли питання стосовно закону, згідно якого з липня наступного року виробникам мають заборонити закуповувати молоко другого сорту у домашніх господарств. Для того, аби і далі здавати молоко, господарства повинні буть придбати апарат машинного доїння і охолоджуючий танк. В обговореннях депутати облради висловилися проти прийняття такого закону.
"Ми розробили чудову програму з підтримки людей, які займаються цим бізнесом. Хоча це не бізнес. Тримати корову в селі – це для деяких людей є єдиним джерелом надходжень. До чого я веду – долучити комісію з питань агропромислового комплексу, розширити цю програму і в майбутньому знайти можливість для закупівлі охолоджувального обладнання. Щоб люди при нашій підтримці отримали це обладнання. Таким чином, оптовий покупець братиме молоко, яке відповідатиме всім стандартам якості, але це молоко і ціну матиме вищу", – наголосив депутат Житомирської обласної ради Тарас Собко.

Разом з тим, депутати зауважили, що питання в повній мірі стосується не лише господарств-заготівельників, й підприємств-переробників молока. Говорить депутат обласної ради Ірина Костюшко:
"У нас взагалі зараз розбіжність в стратегії розвитку держави і нашої області. Чому? Тому що ми підтримали доїльні апарати, і люди придбали цих корів, розраховуючи на те, що вони зможуть це молоко продати. Я вважаю, що це питання до переробників. Щоб вони брали в цьому участь, щоб вони ставили своє обладнання, аби фермер міг зібрати молоко в їх обладнання. Не можна за рахунок держави побудувати бізнес. Треба, щоб переробники були в цьому зацікавлені".

Врешті голова обласної ради Володимир Ширма завершив обговорення, відзначивши, що це питання, як і програма розвитку агропромислового комплексу загалом, докладно розглядатиметься на наступній сесії:
"Ми сьогодні в бюджеті не передбачаємо розподіл коштів. Ми домовилися з комісіями, і голови комісій озвучили це на президії, що ми це все розглянемо в березні місяці. Так само поступила пропозиція розглянути на наступній сесії в березні місяці і програму розвитку агропромислового комплексу. Тоді ми наговоримося про корів і про випаси. До речі, нема сьогодні в селах, де пасти корів, бо холдинги вже по село, по поріг обрізають і виорюють все, не дивлячись ні на що. Обговоримо ми також і інші питання".

Одразу після цього бюджет поставили на голосування і погодили за підтримки 53 з 58 присутніх на сесії депутатів.
Додамо, що загальний обсяг обласного бюджету на наступний рік становить 8,8 млрд. грн., що на 2,6 млрд. грн. більше у порівняні з теперішнім роком. Загальний фонд складає більше 8 млрд. грн. або на 33% більше минулого року. З цієї суми власні доходи становлять 880 млн. грн., решта суми – трансферти з державного бюджету. Видатки обласного бюджету становитимуть 8 млрд. 797 млн. грн. За інформацією прес-служби обласної ради, галузь освіти планується профінансувати на 712,8 млн грн, що на 174,6 млн грн більше у порівняні з 2017 роком. На галузь охорони здоров’я буде спрямовано 926,4 млн грн. А це на 122,1 млн грн більше затверджених видатків на 2017 рік. З загальної суми 24,8 млн грн піде на забезпечення централізованих заходів з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет, 37,4 млн грн – на надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю, 32 млн грн – на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань, 18 млн грн – на придбання ангіографа, 7,3 млн грн – на придбання ліків для громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та інше. На соціальний захист та соціальне забезпечення спрямовується 171,5 млн грн, що на 22,6 млн грн більше ніж у 2017 році. Галузь культури отримає 91,3 млн грн, що на 11,9 млн грн більше, а на галузь фізичної культури і спорту передбачено 61,1 млн грн, що на 13,4 млн грн більше ніж у 2017 році. У 2018 році обласний бюджет одержить із загального фонду державного бюджету 11 видів субвенцій на загальну суму 6,4 млрд грн. Зокрема, освітня субвенція – 216 млн грн, медична субвенція – 839 млн грн, на виплату пільг та субсидій населенню на оплату енергоносіїв та комунальних послуг – 2,8 млрд грн, на надання пільг та субвенцій населенню на придбання твердого палива та скрапленого газу – 213 млн грн, на виплату державної соціальної допомоги на дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 37 млн грн тощо. Також з державного бюджету надійде нова субвенція на придбання житла для дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей – 18,3 млн грн. За рахунок коштів обласного бюджету наступного року збираються профінансувати 25 обласних програм на загальну суму 822 млн. грн. Депутатам обласної ради для надання разової грошової допомоги для незахищених верств населення передбачено по 100 тисяч гривень на кожного. Загалом на забезпечення депутатської діяльності в бюджеті 2018 року закладено 9 млн грн.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: