Що потрібно знати про кір і як захистити себе та родину » Новини Житомира
 
 


Що потрібно знати про кір і як захистити себе та родину

Автор: news_maker від 13-04-2018, 14:45, переглядів: 1 630

Що потрібно знати про кір і як захистити себе та родину

Кір – це небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені чи не перехворіли на кір. Зупинити спалах хвороби може тільки вакцинація, адже ліків від кору не існує.

За інформацією управління охорони здоров’я ОДА, на Житомирщині протягом I кварталу 2018 року перше щеплення вже отримали 2 тис. 379 дітей, що складає 21,6% від тих, хто підлягає вакцинації. Ще 3 тис. 801 дитина віком 6 років отримали щеплення – 25,7%.

Загалом із 26 тис. 250 дітей області, які підлягають щепленням від кору, епідемічного паротиту, краснухи, вакцинували 24 тис. 145 дітей, що в середньому складає 91,9%.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків захистити своїх дітей та зробити їм профілактичне щеплення проти кору в тому разі, якщо вони не отримали щеплення згідно з календарем.

ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ ВІРУС КОРУ

Morbillivirus — вірус кору — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Кір має серйозні ускладнення

Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Усі діти та дорослі, які не робили щеплення, під загрозою

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти.

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ КОРУ

2 дози вакцини захищають від кору. Адже вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Захист від кору потрібний, якщо:

- дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК.
- дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення — негайно надолужте його, звернувшись до вашого медичного закладу.
- дитині 6 років — це час іти на планову ревакцинацію КПК.
- ви пропустили планову ревакцинацію у 6 років. У цьому випадку зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.
- дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК. У такому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.
- ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати.
- підлітки, а також дорослі, що не хворіли на кір, не отримували щеплень від кору. Їм також потрібна вакцинація від кору.

Якщо дитина контактувала з хворим на кір

У разі контакту з хорим на кір негайно зверніться до лікаря. Якщо дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

За даними ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», з початку 2018 року станом на 12.04.18р. зареєстровано 52 випадки кору. Серед захворілих 62% складають дорослі (32 випадки). Серед дітей найбільш вразливими є вікові категорії дітей до року та 5-9 років.

Захворювання зареєстрували у м. Житомир, Попільнянському, Андрушівському, Житомирському, Чуднівському, Ємільчинському, Радомишльському, Коростенському, Брусилівському, Малинському, Коростишівському районах.

У переважній більшості захворілих були відсутні щеплення.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: