Поради як витримати спекотне літо » Новини Житомира
 
 


Поради як витримати спекотне літо

Автор: news_maker від 9-06-2018, 00:34, переглядів: 1 121

Поради як витримати спекотне літо

Літня спека – справжнє випробування для організму людини. При цьому найбiльше потерпає серцево-судинна система. Насамперед у спеку пiдвищується артерiальний тиск – це судинна реакцiя на перегрiвання, коли органiзм адаптує систему терморегуляцiї, розширюючи судини, щоб вони вiддавали бiльше тепла. Крiм того, збiльшується частота серцевих скорочень та дихання – це компенсаторнi механiзми, покликанi посилити теплообмiн.

Фактично, органiзм реагує на спеку так само, як на фiзичне навантаження. Мало того: у спеку потерпають нирки, суглоби (внаслiдок зневоднення починають кристалiзуватися солi в нирках, на поверхнi суглобiв), у щитоподiбнiй залозi формуються вузли, а через загущення кровi зростає ризик тромбоутворення.

У спекотний день людина втрачає до 3,5 лiтрів рiдини – через пiт, дихання, сечу. Тому, щоб компенсувати втрати, варто пити більше води.

Кількість води, яку слід випивати за день, залежить від здоров’я людини. Якщо проблем зі здоров’ям немає, то найкращий орієнтир – відчуття спраги або голоду (голод, до речі, теж може бути викликаний спрагою). При цьому бажано, щоб половина рідини, яку ви випиваєте в день, була звичайною питною водою, негазованою. Слід уникати газованих і солодких напоїв, а особливо алкогольних.

Як багато пити води?

Рекомендована кількість рідини, яку необхідно споживати в день, обчислюється з розрахунку 30 мл на 1 кг маси тіла. Тобто, для дівчини вагою 50 кілограмів – півтора літра рідини, якщо вага людини від 70-80 кг, то випивати слід 2–2,5 л води в день.

Важливо також звертати увагу на харчування. У спеку варто, аби половину денного раціону складали овочі та фрукти. Вони ідеально доповнюють питний режим.

Чим різноманітніше харчування, тим краще: більше налягайте на сезонні овочі та фрукти, менше вживайте рафінованих та жирних продуктів, обмежте споживання м’яса. Окрім овочів та фруктів, їжте також кисло-молочні продукти.

Одна справа, якщо половину денного раціону становлять овочі та фрукти, багаті на воду. Якщо їжа жирна чи солодка, пити води варто ще більше.

Окрім води, варто також пити трав’яні чаї, компоти, соки. Однак зверніть увагу, що в останніх є цукор. Його вживання, особливо в спеку, слід обмежити. Добре також пити молочну сироватку – вона насичує органiзм мiкроелементами, якi виводяться з органiзму разом iз потом. А ще можна збадьоритися, якщо змочити водою чи вологими серветками потилицю, шию, дiлянку пiд пахвами, лiктьовi чи пiдколiннi згини – тобто дiлянки, де судини близько пiдходять до шкiри. Це охолодить i освiжить вас!

Яку загрозу несуть холодні напої?

Вони теж свого роду небезпечні. Якщо випити багато холодної рідини, можна отримати запалення горла. Аби уникнути неприємного болю в горлі, воду слід кілька секунд потримати в роті та пити маленькими ковтками. Загалом, кімнатна температура напоїв вважається оптимальною.

Яка температура вважається нормальною?

Оптимальною у приміщені вважається температура 18-24 градусів, а вологість – 40-60%. Також не повинно бути сильного протягу. Ці параметри важливі також для температури надворі. Температура більше 28 градусів вважається уже некомфортною, а якщо термометр показує більше 30 градусів – фізичну працю надворі слід обмежувати. В такому випадку після 15-20 хвилин роботи варто робити перерву на 10-15 хвилин, при цьому працювати не більше 1-1,5 години. Найкраще – переносити роботу на ранок або вечір, коли спека спадає.

Як співіснувати з кондиціонером?

Кондиціонер допомагає охолодити приміщення, але він не дає свіжого повітря. Тому кімнату з "охолоджувачем повітря" треба періодично провітрювати. Якщо прийти з вулиці "гарячим" і відразу стати під кондиціонер – можна захворіти. Тому, зайшовши знадвору, старайтесь не потрапляти під струмінь охолодженого повітря. До того ж різниця температури у приміщенні, де працює кондиціонер, з вуличною температурою не має перевищувати 10 градусів.

Що робити при тепловому ударі?

Тепловий удар – це реакція організму на раптове підвищення температури. Людину, котра отримала тепловий удар, слід відвести в тінь та покласти або посадити її так, щоб вона прийняла зручне положення. Послабте їй тісний одяг та дайте звичайної води. Також варто змочити водою або вологим рушником лоб, шию, обличчя. Бажано порахувати кількість ударів пульсу і поспостерігати за самопочуттям, якщо стан погіршуватиметься – негайно викличте лікаря.

Не виходьте на вулицю у сильну спеку, особливо з 12:00 до 16:00. Краще цей час «пересидіти» в приміщеннях. Якщо ж цього ніяк не можна уникнути, одягайте світлий і просторий одяг з натуральних тканин, що не перетискає судини, обов'язково прикривайте голову. Якщо є можливість - бажано обмежити до мінімуму перебування у міському транспорті. Також краще відмовитися від занять спортом. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у п'ять разів, що може призвести до обезводнення організму.

Жінкам не бажано у спекотну погоду користуватися косметикою, особливо пудрою і тональними кремами. По-перше, вони ускладнюють шкірі дихання, а по-друге, як наслідок, збільшується потовиділення і ефект від макіяжу стає прямо протилежним бажаному. Чоловікам, у свою чергу, варто відмовитися від краваток і ременів.

Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Це не означає, що потрібно купатися у брудних водоймах і місцевих фонтанах. Але гуляти біля води, частіше обполіскувати руки й обличчя, а також приймати душ двічі на день - необхідний мінімум у літню спеку.

Режим дня

Режим дня змінювати не обов'язково. Якщо спека не створює відчутного дискомфорту, то звичний розпорядок дня не варто змінювати, аби уникнути додаткового стресу для організму.

А от якщо ви, скажімо, звикли вставати пізно, а зараз у цей час вже спекотно, а від спеки вам фізично важко розпочати день, то варто підкорегувати свій режим і вставати раніше.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: