Польща – один із головних інвестиційних і торгових партнерів Житомирщини » Новини Житомира
 
 


Польща – один із головних інвестиційних і торгових партнерів Житомирщини

Автор: news_maker від 25-01-2013, 20:27, переглядів: 1 525

Польща – один із головних інвестиційних і торгових партнерів Житомирщини

На цьому акцентувала начальник головного управління економіки облдержадміністрації Зінаїда Янченко під час зустрічі делегації регіону Поморського і Куяв на чолі з віце-маршалом Воєводства Славоміром Копишьчем з представниками обласної влади. Під час засідання начальник профільного управління зазначила, що у рамках реалізації Угоди про міжрегіональне співробітництво між Житомирською обласною державною адміністрацією та Куявсько-Поморським Воєводством Республіки Польща «за цей час (прим. – угода була підписана 26 вересня 2004 року) на Житомирщині у рази збільшилося залучення інвестицій і покращилась зовнішньоекономічна діяльність нашої області». Посадовець повідомила, що за напрацьованими відповідно до Угоди пропозиціями, облдержадміністрація передала керівництву Куявсько-Поморського Воєводства список підприємств із зазначенням сфери діяльності, які вже готові до співпраці з Польщею.
Зінаїди Янченко висловила думку, що головною метою цієї українсько-польської співпраці та реалізації Угоди є досягнення насамперед економічного ефекту. «В основному на розгляд виносяться питання інвестицій, зовнішньоекономічної діяльності, питання у галузі освіти і культури, – пояснила вона. – У зв’язку з цим напрацьовано план заходів, аби результати співпраці у цих сферах приносили насамперед економічний ефект. Проте зважаючи на європейську інтеграцію України, наше завдання полягає не лише в досягненні економічної вигоди, а у сприянні освітньо-культурного взаєморозуміння з Європою». На сьогодні задля розширення співпраці з польськими партнерами на рівні районів і міст укладено 12 угод.
2004-го року заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко та перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, долучившись до урочистостей із нагоди вступу Республіки Польща до Європейського Союзу, брали участь у підготовці проекту Угоди про міжрегіональне співробітництво між Житомирською обласною державною адміністрацією та Куявсько-Поморським Воєводством, яка була підписана між головою Житомирської обласної державної адміністрації Сергієм Рижуком і воєводою Куявсько-Поморського Воєводства.
Спілкуючись із польськими партнерами, перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, окреслив важливі моменти в уже існуючій співпраці двох сторін: «Житомирщина провадить активну інвестиційну діяльність – обсяг прямих іноземних інвестицій станом на початок цього року становить 365 млн. дол. США. Інвестиції надходять із 49-ти країн світу, при цьому Польща є одним із головних партнерів у цій галузі –загальні обсяги залучення польського капіталу ставлять для Житомирщини близько 11 млрд. дол. США. Наразі в області за допомогою Республіки Польща утворюється 35 підприємств. Житомирщина і Польща постійно змінюють співпрацю у культурно-освітній галузі – при Житомирському державному університеті імені Івана Франка функціонує кафедра полоністики, діє 42 організації та громадських общини поляків, виходить друком дві польсько мовних газети («Газета Польська» та «Мозаїка Бердичівська»)». Разом зі тим, Володимир Арешонков зауважив, що окремим напрямком партнерства Житомирської області та Куявсько-Поморського Воєводства Республіки Польща стане переймання досвіду польських партнерів у діяльності територіальних громад і самоврядування, що є важливим при впровадженні адміністративно-територіальних реформ.
У свою чергу віце-маршал Куявсько-Поморського Воєводства Республіки Польща Славомір Копишьч запросив представників обласної влади Житомирської області долучитися до господарчого (інвестиційного) форуму, що незабаром відбудеться у Воєводстві, учасниками якого є не лише бізнесмени і підприємці, а й представники влади. У рамках форуму порушуватимуться проблемні питання, що виникають під час здійснення інвестицій. Також пан Славомір Копишьч представників Житомирщини до участі в екологічному форумі держав східного партнерства, на якому обговорюватиметься можливість подальшого екологічного розвитку та утилізації побутових відходів в Україні та Польщі, оскільки протести які відбуваються на захист екології впливають і на розвиток господарства та економіки. За словами віце-маршала, у Куявсько-Поморському Воєводстві також відбувається популяризація української науки, а саме – дидактичних освітянських матеріалів. Крім того, представник польської делегації вніс пропозицію щодо організації спільного відпочинку між українськими та польськими дітьми на території Куявсько-Поморського Воєводства. На думку Славомір Копишьч, це позитивно впливатиме на здійснення міжнаціонального культурного обміну.
Сторони заповзялися розвивати й надалі співпрацю в інвестиційному, зовнішньоторговельному та гуманітарному напрямках, обумовившись у разі потреби прийняти зміни й уточнення одна одної до пропозицій і планів організації спільної діяльності. У зустрічі також брали участь представник Міжнародного бюро по співробітництву Куявсько-Поморського Воєводства Мирослав Башевіч, заступник голови обласної ради Михайло Чигир, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Пастовенський і начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Юрій Градовський.

Польща – один із головних інвестиційних і торгових партнерів Житомирщини

Польща – один із головних інвестиційних і торгових партнерів Житомирщини

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: