На брифінгу в Управлінні ДСНС говорили про нововведення в перевірках та про пожежу в Глобалі » Новини Житомира
 
 


На брифінгу в Управлінні ДСНС говорили про нововведення в перевірках та про пожежу в Глобалі

Автор: news_maker від 2-11-2018, 06:59, переглядів: 901

На брифінгу в Управлінні ДСНС говорили про нововведення в перевірках та про пожежу в Глобалі

31 жовтня в Управлінні ДСНС України у Житомирській області відбувся брифінг стосовно нововведень у сфері перевірок суб’єктів господарювання у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Як роз’яснив заступник начальника управління з питань запобігання надзвичайним ситуаціям Олег Шахрай, запроваджується ризик-орієнтований підхід до державних перевірок бізнесу контролюючими органами. І ДСНС України одним із перших розробила критерії оцінки у сфері техногенної та пожежної безпеки, за якими суб’єкти господарювання будуть відноситися до високого, середнього або незначного ступенів ризику від впровадження господарської діяльності. А з урахуванням цього визначатиметься і періодичність здійснення їх перевірок.

Критерії оцінки вже затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 № 715 і наразі органи державного нагляду (контролю) проводять роботу щодо оцінки ризику об’єктів суб’єктів господарювання.

До критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки належать: вид та площа об’єкта; максимальна розрахункова (проектна) кількість людей, які постійно або періодично перебувають на об’єкті; умовна висота об’єкта; наявність та масштаб небезпечних подій, надзвичайних ситуацій, які сталися на об’єкті протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду; клас наслідків (відповідальності) під час будівництва об’єкта; кількість порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, пов’язаних з експлуатацією або під час будівництва об’єкта та виявлених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду.

За всіма цими критеріями нараховується сума балів, і в залежності від них суб’єкт господарювання може бути віднесений до високого, середнього або незначного ступеня ризику.

Так, об’єкти, що отримають від 0 до 20 балів – це об’єкти з незначним ступенем ризику, і вони перевірятимуться не частіше одного разу на п’ять років. Об’єкти з сумою балів від 21 до 40 – середнього ступеню ризику (перевірка здійснюватиметься не частіше, ніж раз на три роки). Та від 41 до 100 балів – високий ступінь ризику, відповідно і планові заходи державного нагляду (контролю) на таких об’єктах здійснюватимуться раз на два роки.

Такий ризик-орієнтований підхід зменшить регуляторний вплив на бізнес і спонукатиме суб’єктів господарювання усувати виявлені порушення законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки та не допускати виникнення пожеж на об’єктах. І таким чином мати можливість зменшити періодичність перевірок.

За словами Олега Шахрая, особливістю цієї Постанови є можливість вдвічі збільшити термін до наступної перевірки для суб’єкта господарювання, якщо у нього не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки. Це не стосується об’єктів із високим ступенем ризику. Однак цілком можливо для магазинів, кафетеріїв, об’єктів із одночасним перебуванням до 100 чоловік і з невеликими площами, які, приміром, мають середній ступінь ризику. - Тоді за умов усунення недоліків наступну перевірку такого об’єкта ми вже здійснюватимемо тільки через 6 років, - розповів під час брифінгу Олег Шахрай.

І ще одне нововведення для бізнесу - запроваджено пілотний модуль планування заходів державного нагляду. Його було запроваджено в усіх контролюючих органах державної влади. "Це система, в яку ми вводимо перелік об’єктів, результати їх перевірок… Потім сама ж система починає планувати перевірки об’єктів на рік. Усі 52 контролюючі органи, які здійснюють контроль за суб’єктами господарювання, вносять свої дані, а пілотний модуль сам планує перевірки на рік. Завдяки комплексним заходам в один день проходить перевірка одразу декількома контролюючими органами». Суб’єкт господарювання може згідно законодавства відмовитися від комплексних заходів перевірки. Тоді перевірки проходять у відповідності до планів конкретних контролюючих органів.

Також під час брифінгу заступник начальника управління Олег Шахрай розповів про результати позапланових перевірок об’єктів торгівельно-розважального напрямку та відповів на запитання журналістів щодо резонансних пожеж в ТРЦ «Глобал UA» та на картонному комбінаті в Житомирі:



Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: