Результати моніторингового візиту до центру реабілітації дітей та спеціалізованої школи-інтернату на Житомирщині » Новини Житомира
 
 


Результати моніторингового візиту до центру реабілітації дітей та спеціалізованої школи-інтернату на Житомирщині

Автор: news_maker від 29-01-2019, 19:32, переглядів: 941

Результати моніторингового візиту до центру реабілітації дітей та спеціалізованої школи-інтернату на Житомирщині

Співробітники Відділу моніторингу прав дитини та сім’ї Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили моніторингові візити до комунальної установи «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» та комунального навчального закладу «Бердичівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Житомирської обласної ради.

На момент візиту у центрі «Сонячний дім» перебувало 47 дітей, серед них: 4 дитини-сироти, 7 дітей, позбавлених батьківського піклування та 36 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Під час перевірки не виявлено фактів щодо перевищення термінів перебування дітей у центрі.

Також за результатами аналізу журналу обліку з’ясовано, що більшість дітей відвідують батьки та родичі. Але є й такі діти, до яких батьки не навідуються. Втім, адміністрація центру не аналізує цих фактів та не інформує відповідні служби щодо необхідності роботи з батьками.

Моніторами виявлено факт травмування дитини. Втім, в медичній картці дитини про це не було зроблено жодного запису. Крім того, моніторами виявлено факти захворювання значної кількості дітей на ГРВІ, що свідчить про відсутність належного контролю як з боку медичного персоналу, так і вихователів та адміністрації центру. Зокрема, під час моніторингу було виявлено, що взуття та одяг дітей були вологими.

Умови проживання дітей незадовільні: поганий санітарний стан практично усіх приміщень, відсутнє вологе прибирання, підлога брудна, липка, поверхні меблів вкриті пилом. В кухонному блоці також панує антисанітарія. Через порив труби у коридорі, вода заливала дитячі шафи на першому поверсі.

У більшості санвузлів сантехніка або зламана, або потребує негайного ремонту. У кімнатах для відпочинку дітей є ліжка та шафи, проте відсутні столи, тумбочки та стільці. Постільна білизна зношена, матраци брудні.

У дітей немає доступу до мила та зубної пасти. В одній із дитячих груп всі зубні щітки та паста зберігаються в дитячому іграшковому відерці. Кожна дитина користується єдиним рушником для обличчя та ніг. Особиста білизна для щоденного використання дітьми теж не виявлена. Всі ці факти свідчать про порушення прав дітей на особисту гігієну.

Також монітори встановили порушення прав дітей на оздоровлення дітей. Адміністрація Центру не купує для вихованців путівок до оздоровчих закладів. Тому діти в літній період 2018 року не виїздили за межі Центру.

Моніторинг спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату міста Бердичева засвідчив, що умови для проживання та навчання дітей, порівняно з умовами вказаного вище центру, суттєво відрізняються.

Враховуючи потреби дітей, на базі закладу створено та впроваджуються ефективні методики виховання, які сприяють соціалізації дітей.

Більшість дітей кожного дня забирають батьки. Є діти, яких батьки забирають на кожні вихідні, а є й такі, яких забирають раз на місяць. Це пов’язано з тим, що батьки та родичі дітей проживають далеко від закладу, тому не можуть забирати дітей додому щодня. Тому, існує ризик втрати зв’язку між дитиною та батьками.

Особові справи дітей-вихованців ведуться відповідно до встановлених вимог законодавства. Також на належному рівні організована робота шкільного психолога, соціального педагога. З дітьми проводиться здебільшого індивідуальна робота, що сприяє їхньому розвитку.

Проте виявлено ряд недоліків, а саме: не всі приміщення школи належним чином обігріваються, в деяких - дуже низьку температуру повітря.

Моніторами також встановлено, що недофінансування медичної частини призвело до скорочення штату медичного персоналу. Ця обставина суттєво впливає на якість та оперативність надання медичної допомоги дітям, які потребують її на постійній основі.

За результатами моніторингового візиту будуть направлені відповідні акти реагування Уповноваженого.

Результати моніторингового візиту до центру реабілітації дітей та спеціалізованої школи-інтернату на Житомирщині
Результати моніторингового візиту до центру реабілітації дітей та спеціалізованої школи-інтернату на Житомирщині

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: