Вулиця Перемоги » Новини Житомира
 
 


Вулиця Перемоги

Автор: admin від 20-03-2013, 12:34, переглядів: 2 617

Вулиця Перемоги

Вулиця Перемоги в місті Житомир знаходиться в Богунському районі, її довжина приблизно три кілометри. Зараз вона забудована будинками 60-70 років, однак зустрічаються і новобудови. Це своєрідним міст для площ Соборної та Перемоги. Вулиця Перемоги називається так відносно не довго, адже до 5 травня 1990 року вона носила ім'я Карла Лібкнехта. З 1904 по 1912 року - Великий Вільска. У 1919 року тимчасово називалася вулицею Мазепи. З 1899 року по вулиці почав курсувати трамвай, а в 1964 році на вулиці з'явився і тролейбус.

На вулиці Перемоги є безліч дуже важливих споруд, які займають своє місце в історії Житомира. Наприклад, у будинку № 80 жив президент АН УРСР (1922-1928 року) В. І. Ліпський. Так само на вулиці знаходиться пам'ятка архітектури державного значення - комплекс споруд поштової станції (будинок № 72), Яковлева Церква (будинок № 74), пам'ятка історії паркової архітектури - Вільске кладовище.

Описують вулицю перемоги Ю.І. Крашевський, Короленко. Крашевський писав, що будинки на цій вулиці: "... важко піддаються опису, так у них різноманіття, стільки несподіваних штрихів, стільки особливого сенсу, сучасно незрозумілого будівельної справи". Після війни проводилася реконструкція вулиці

Вулиця Перемоги

Вулиця Перемоги

Вулиця Перемоги

Категорія: Вулиці Житомира

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: