Вулиця Пушкінська » Новини Житомира
 
 


Вулиця Пушкінська

Автор: admin від 3-04-2013, 06:57, переглядів: 5 641

Вулиця Пушкінська

Одна із старих вулиць стародавнього міста Житомир.

Історична назва Пушкінської вулиці вулиця Зелена (поряд на Петрівській горі тоді був зелений гай). Це була стародавня дорога з Петрівської гори в Передмісті (так називалася місцевість в районі нинішньої площі Корольова). Коли дорога почала забудовуватися в XVIII столітті, то з неї вийшли дві вулиці Зелена і Глиняна (нинішня вулиця Театральна).

Зелена вулиця починалася на Петрівській горі (де і тепер), і закінчувалася тупиком перед садибою адвоката Словацького дядьки видатного польського і українського поета Юліуша Словацького. Садиба Словацького знаходилася в районі нинішнього Нового бульвару. В першій половині XIX століття вулицю продовжили до Великої Бердичівської вулиці, а в другій половині XIX століття, коли проклали нові вулиці Молчанівську (тепер Новий бульвар) і нинішній Старий бульвар, то Зелена вулиця від Молчанівської зробила поворот на південь, закінчуючись на Старому бульварі. Тоді ж вона і змінила назву на Жандармську (тут знаходилася губернська жандармерія). З часом почало формуватися продовження Жандармської вулиці від нинішнього Старого бульвару до Монастирської (тепер Шевченко) вулиці. Це нове продовження одержало назву Новожандармської вулиці, а стара її частина стала називатися Старожандармською вулицею.

В 1899 році (до сторіччя з дня народження А.С. Пушкіна) обидві вулиці об`єднали в одну під назвою Пушкінська вулиця, яка з такою назвою існує і до тепер. На Пушкінській вулиці багато пам`ятників історії і архітектури. Довжина її 2 кілометри.

Вулиця Пушкінська

Вулиця Пушкінська

Категорія: Вулиці Житомира

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: