Інфарктів та інсультів може стати менше » Новини Житомира
 
 


Інфарктів та інсультів може стати менше

Автор: admin від 15-04-2013, 17:26, переглядів: 1 621

Інфарктів та інсультів може стати менше

Інфарктів та інсультів може стати менше. І зробити для цього необхідно не так багато, кажуть лікарі. Найкраща профілактика, звичайно, здоровий спосіб життя та уникання стресів. Якщо ж ви вже потрапили до групи ризику і маєте підвищений артеріальний тиск, варто скористатися державною програмою здешевлення ліків від гіпертонії. Зробити для цього потрібно всього кілька кроків, каже обласний позаштатний кардіолог Олена Ільчишина :"Хворим потрібно прийти до свого лікаря, пройти відповідні обстеження, і лікар видає рецепт на гіпотензивні ліки, які можна придбати в аптеці за зниженими цінами".

Нагадаємо, пілотний проект зі здешевлення ліків для хворих на гіпертонію почав діяти в минулому році. Тоді в області вдалося використати менше чотирьох відсотків коштів, виділених з держбюджету для компенсації аптечним закладам різниці у вартості медпрепаратів. Наразі ситуація потроху покращується, але все ще далека від ідеальної. З початку цього року вже виписано майже 90 тисяч пільгових рецептів на придбання лікарських засобів для зниження тиску. Дійшло до аптек і було їх отоварено в рази менше. Причин – декілька. Наприклад, як продемонструвала перевірка, проведена фахівцями департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації, лікарі часом неправильно виписують рецепти. А саме до цих рецептів – особливі вимоги, наголошує Олена Ільчишина:"На рецепті повинні бути печатка лікаря, гербова печатка і ще червона печатка, на якій написано: підлягає частковому відшкодуванню. Для чого це робиться? Тому що тут є фінансова складова, тут йдеться про бюджетні гроші, за які потрібно дуже чітко звітуватися перед всіма контролюючими органами. Тому сьогодні така увага до цих печаток", – пояснив директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Торбас.

Якщо ж рецепт буде виписаний правильно, а в аптеці все одно відмовляться відпустити препарат за зниженою ціною, передбачені досить жорсткі санкції, каже Олександр Торбас:"Лікар пише доповідну і ми просто перший раз попередимо підприємця-власника аптеки. А якщо знову трапиться таке, що правильно виписаний рецепт не буде отоварений, наступна доповідна направляється на Міністерство охорони здоров'я, яке просто анулює ліцензію на діяльність цієї аптеки. А повторну ліцензію буде взяти дуже важко. Я думаю, що якщо в одного-двох ліцензії відберуть, тоді вони дуже швидко будуть з нами співпрацювати".

Зауважимо, що за офіційною статистикою в нашій області майже 330 тисяч хворих на гіпертонію. Для здешевлення ліків передбачено понад 5 мільйонів гривень. Поки що використано лише 150 тисяч. Відповідні угоди про співпрацю в рамках пілотного проекту підписані із 553 аптеками.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: