У Житомирі відкрили меморіальну дошку, присвячену пам'яті нашого земляка Артема Любовича » Новини Житомира
 
 


У Житомирі відкрили меморіальну дошку, присвячену пам'яті нашого земляка Артема Любовича

Автор: admin від 19-04-2013, 18:13, переглядів: 1 577

У Житомирі відкрили меморіальну дошку, присвячену пам'яті нашого земляка Артема Любовича

У Житомирі продовжили гарну традицію у всесвітній день охорони пам'яток культури відкривати чергову меморіальну дошку. Вона прикрасила будівлю гімназії №3, колишнього двокласного міського училища, одного з перших навчальних закладів Житомира. Дошка, присвячена видатній історичній постаті, нашому землякові Артему Мусійовичу Любовичу, який тут навчався. Його незаслужено забуте ім'я місту повернув відомий краєзнавець голова обласної організації Українського товариства охорони па'мяток історії та культури Георгій Мокрицький:"Це людина, яка в своїй біографії уособила всю трагедію, всі ті катаклізми, які відбувалися в 20 столітті. До цієї миті, коли ми повертаємо ім'я Любовича на батьківщину, ми йшли довго, багато років. Його реабілітували лише в 50-х роках, а в Житомирі почали цікавитися його біографією в краєзнавчому музеї в 60-х роках".

Артем Любович пройшов шлях від звичайного телеграфіста до радянського наркома пошти. Всебічно обдарована людина, він заявив про себе, як публіцист, написав декілька книг. Згодом Любович очолював уряд Білоруської республік і в 1938 році був репресований, засуджений до розстрілу, реабілітований після смерті Сталіна.

У Житомирі меморіальна дошка видатному землякові виготовлена коштом мецената Олександри Кудрицької. Для учнів школи – це па'мять про видатних випускників і, водночас, нагадування про важливі уроки історії, які не можна забувати.

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: