Символіка в чоловічих вишиванках » Новини Житомира
 
 


Символіка в чоловічих вишиванках

Автор: news_maker від 1-06-2020, 13:55, переглядів: 1 859

Символіка в чоловічих вишиванках

Для українського народу національні вишиванки – це значно більше, ніж просто одяг. Таке вбрання зберігає у собі давні традиції та пам’ятки. Наші пращури вважали, що вишиванки мають могутню силу й при цьому оберігають від усіляких негараздів. Вважається, що вишитий одяг не може бути просто універсальним, для чоловіків, жінок та дітей використовуються окремі символи та малюнки, які мають своє походження та значення.

Особливості вишитих елементів

Вишивка чоловічої сорочки відрізняється своїм значеннями. При купівлі такого одягу слід звертати увагу на всі малюнки та орнаменти. Для початку потрібно зрозуміти, які елементи вишивки можуть використовуватися в жіночому та чоловічому вбранні. З давніх часів для жінок обирали малюнки духовної сили, а для чоловіків – матеріальної. Саме для сильної половини людства обирали зображення сонця, вогню, решітки з ромбами, хрести.

Для жінок було характерним вишивати такі символи, котрі символізують уособлення жінки-берегині родинного вогнища. Найчастіше – це був малюнок жіночої фігури із піднятими руками до сонця. Саме цей символ характеризується тим, що жінка звертається до Бога з молитвою. Якщо ж дівоча постать вишита з опущеними руками, тоді вважалось, що жінка просить благословення для своїх діточок.

Чоловіки часто обирають для себе вишиванки з геометричними елементами, наприклад, восьмикутної зірки. Такі орнаменти вважаються більш універсальними, та можуть бути в вишиванках як для чоловіків, так і для жінок, бо там переплітаються жіночий та чоловічий початок. А от з рослинними мотивами, зображеними на одязі, слід бути дуже обережними.

Всі малюнки в котрих присутні рослини можна чітко поділити на жіночі та чоловічі. Наприклад, було зазначено одним із істориків, що як тільки у чоловічому вбранні почали з’являтися різноманітні квіти, справжні чоловіки стали зникати. Такий символ можливо треба використовувати у вишиванках, саме жінок. Для сильної половини якнайкраще підійдуть зображення листя дубу або хмелю, що означають мужність та силу.

Національні вишиванки оптом від виробника можна купити в інтернет-магазині Укргламур. Серед широкого вибору товарів, кожен покупець знайде для себе вигідні пропозиції та тільки найкращі моделі вишитого одягу за розумними цінами. Ознайомитися з усіма товарами, а також замовити відповідні вироби можна на сайті ukrglamour.com.ua.

Категорія: Новини компаній

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: