З метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області на підконтрольних об’єктах області посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства та дотримання протиепідемічних вимог. Починаючи з 27 червня рейдові перевірки проводились із залученням представників Національної поліції.
Загалом спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області протягом минулого тижня проведено 1063 перевірки суб’єктів господарювання, порушення виявлено у 30% випадків.
Так, моніторинговими перевірками охоплено 32 агропродовольчі ринки області, порушення виявлені на 14 ринках. Типовими порушеннями на агропродовольчих ринках є:
- наявність поряд із ринками стихійної торгівлі;
- не дотримання нормативної дистанції між відвідувачами та відповідно не дотримання кількості відвідувачів на нормативну торгову площу;
- не дотримання персоналом та відвідувачами маскового режиму.
За виявлені порушення складено 3 протоколи про адмінправопорушення по ст.42 КУпАП, надано 2 приписи та 7 попереджувальних листів із пропозиціями щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства.
Спеціалісти управління протягом 22-28.06.2020 року проведено 200 перевірок закладів громадського харчування, порушення виявлені на 84 об’єктах (42%). Найбільш поширеними порушеннями в закладах громадського харчування є:
- відсутність дезінфікуючих засобів для проведення вологого прибирання приміщень закладів та поверхонь, місць, предметів найбільшого контакту персоналу та відвідувачів, неякісне проведення прибирання;
- відсутність або недостатня забезпеченість персоналу засобами індивідуального захисту та невикористання персоналом всіх необхідних засобів індивідуального захисту при їх наявності;
- допуск у заклади відвідувачів без засобів індивідуального захисту;
- не дотримання дистанції між відвідувачами в черзі для обслуговування та між обідніми столами для відвідувачів закладів;
- відсутність маркування про дотримання дистанції біля входу в заклад;
- використання багаторазових меню, які не піддаються знезараженню;
- використання закладом багаторазового посуду при відсутності умов для якісного його миття (відсутність посудомийних ванн).
За виявлені порушення керівникам закладів надано 75 приписів та попереджувальних листів із пропозиціями щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства, підготовлено 14 інформацій до органів місцевого самоврядування, складено 33 протоколи про адмінправопорушення по ст.42 КУпАП.
Також спеціалісти Головного управління здійснили 633 перевірки підприємств продовольчої та непродовольчої торгівлі, порушення виявлені на 182 об’єктах (29%). За виявлені порушення керівникам закладів надано 141 припис та попереджувальний лист із пропозиціями щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства, складено 57 протоколів про адмінправопорушення по ст.42 КУпАП.