У Житомирі вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії » Новини Житомира
 
 


У Житомирі вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

Автор: admin від 26-04-2013, 17:32, переглядів: 1 706

У Житомирі вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

Сьогодні минає 27 років відтоді, як Україну спіткала найбільша за масштабами та наслідками техногенна катастрофа двадцятого сторіччя – аварія на Чорнобильській атомній електростанції. «Із болем у серці ми вкотре згадуємо про тих, хто, приборкуючи ядерну стихію, пожертвував собою заради порятунку мільйонів людей, захистив життя майбутніх поколінь. Вічна їм пам’ять», – йдеться у зверненні Президента України Віктора Януковича. При цьому Глава держави зазначає: «Пам’ять про велику трагедію закликає до згуртування та консолідації зусиль влади й суспільства навколо вирішення складних завдань, пов’язаних із реалізацією проектів створення на Чорнобильській АЕС екологічно безпечної системи, реабілітації забруднених територій, їх подальшого розвитку. Це потребує від нас постійної мобілізації значних бюджетних коштів і трудових ресурсів».
Україна сьогодні вшановує героїв, які у різний час самовіддано рятували нашу землю, не допустивши розповсюдження смертельної небезпеки. З цієї сумної нагоди у Житомирі також пройшли пам’ятні заходи за участю голови облдержадміністрації Сергія Рижука, голови обласної ради Йосипа Запаловського, Житомирського міського голови Володимира Дебоя, першого заступника голови облдержадміністрації Миколи Олещенка, заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Олександра Никитюка, першого заступника голови обласної ради Володимира Арешонкова, вдів померлих і загиблих ліквідаторів, представників громадськості та духовенства. Цього дня у Житомирі відбулося покладання квітів до меморіальної дошки пам’яті першого Міністра України у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Григорія Готовчиця, пам’ятника працівникам органів внутрішніх справ – жертвам Чорнобиля та пам’ятних знаків «Чорна біль» і «Пожежним, які врятували світ».
Під чорним крилом Чорнобиля опинилися тисячі міст і сіл України. Радіаційний смерч пронісся і по території Житомирщини. Майже половина нашої області – дев’ять районів, міста малин і Коростень – опинилися в зоні радіаційного забруднення. Внаслідок Чорнобильської катастрофи постраждали 735 населених пунктів, тобто 290 тисяч громадян. Під час мітингу-реквієму, пов’язаного з 27-ми роковинами трагедії, голова облдержадміністрації Сергій Рижук зазначив: «Прикро, але Чорнобиль став чорною візитівкою нашої держави. 26 квітня – завжди залишиться днем пам’яті та скорботи не лише для українців, а й для усієї світової спільноти. Ми щиро вдячні героям-ліквідаторам, котрі не шкодуючи себе, рятували від атомного пекла не лише Україну, а й Землю загалом. Ми завжди повинні пам’ятати подвиг наших співвітчизників Володимира Правика, Віктора Кібенка, а Василя Ігнатенка, Миколи Титенка, Володимира Тишури, а також наших земляків Миколи Ващука та Володимира Максимчука, котрі походять із Овруцького та Любарського районів. Вони були першими жертвами Чорнобиля та водночас закликом до людства не випускати з-під контролю надбання технічного прогресу».
Також про минувшину та реалії Чорнобильської трагедії присутнім на містину розповів очевидець та учасник ліквідації лиха, завданого аварією на атомній електростанції, Іван Ярош, котрий 22 роки працював у зоні відчуження, три з яких – на об’єкті «Укриття».
У Житомирі вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

У Житомирі вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

У Житомирі вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

У Житомирі вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: