У Радомишльському районі місцевий житель випадково знайшов агітаційну літературу УПА » Новини Житомира
 
 


У Радомишльському районі місцевий житель випадково знайшов агітаційну літературу УПА

Автор: news_maker від 30-10-2020, 12:56, переглядів: 938

У Радомишльському районі місцевий житель випадково знайшов агітаційну літературу УПА

На Житомирщині вже неодноразово випадково знаходили історичні цінності, так сталося й цього разу. У Радомишльському районі, на території колишнього хутора Соболів, чоловік з друзями пішов по гриби, маючи із собою металошукач, кажуть, в один час він спрацював, натрапили на знахідку випадково, але спочатку думали, що це звичайна гільза, повідомляє СК1.

Директор музею, керівник історико-культурного простору «Повстанський хутір» Сергій Галицький розповідає, такий сховок — один із способів конспірації, на місці, де знайшли гільзу, раніше діяв осередок ОУН, здебільшого це була база для зберігання подібної агітації.

Гільзу зі знахідками показали колишньому зв’язковому УПА, зараз 87-річний чоловік мешкає у Радомишлі. Петро Андрійович розповідає, такі гільзи не ховав, натомість робив так звані «штафети» і ховав їх у цигарки.

«А оці самі штафети, як ми називали — це записка, невеликої довжини і там щось написано і скручено, як студенти шпоргалки», — розповідає колишній зв’язковий УПА Петро Прийдун.

Колишній зв’язковий згадує, за такі агітки не вбивали, але страшно катували та влаштовували допити і обшуки.

«Одного разу у нас дома був обшук, а в мене їх (штафет) було штук 10. (Питають) «Де взял?», ну я кажу, коло клубу (окурків) назбирав», — згадує колишній зв’язковий УПА Петро Прийдун.

Сергій, котрий випадково знайшов гільзу, каже, збираючи гриби неодноразово натрапляв на гільзи, а от самі агітки знайшов вперше.

«Гільзи, то не рідкість, а от папери і документи так. І що там заробиш, нічого не заробиш, ніхто ж не знає, яка їхня ціна», — каже Сергій Ільницький.

«Унікальна в історичному плані, безцінна», — запевняє в.о. директора Радомишльського народного краєзнавчого музею Сергій Галицький.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: