У Житомирі університет вперше прийняв та обробив дані з космосу станцією зондування землі » Новини Житомира
 
 


У Житомирі університет вперше прийняв та обробив дані з космосу станцією зондування землі

Автор: news_maker від 8-12-2020, 23:13, переглядів: 1 096

У Житомирі університет вперше прийняв та обробив дані з космосу станцією зондування землі

4 грудня у Житомирі Поліський національний університет вперше прийняв та обробив дані з космосу за допомогою станції дистанційного зондування землі.

Про це Суспільному розповів доцент кафедри комп'ютерних технологій Поліського національного університету Павло Топольницький. За його словами, станція допоможе швидко отримувати зображення територій з різних куточків України, які можна використовувати, наприклад, для боротьби з лісовими пожежами:

"У даний момент ми можемо побачити, що китайський космічний апарат буде заходити в 10 годин 26 хвилин 58 секунд у зону дії нашої станції. Дочекавшись цього часу ми зможемо провести сеанс прийому інформації з даного космічного апарату дистанційного зондування землі. Тобто ми отримаємо зображення території Житомирської області з космічного апарату на висоті 800 кілометрів".

Павло Топольницький каже, що станція працює із закордонними космічними апаратами, адже в Україні їх не виробляють:

"Тому ми в основному приймаємо інформацію з американських, ізраїльських та французьких космічних апаратів для яких не треба оформляти окремий дозвіл, так звані космічні апарати з відкритим бортом. Ці апарати рухаються по еліптичним орбітам на висоті 800-850 кілометрів. Їх функціональне призначення – знімати поверхню землі у видимому інфрачервоному діапазоні і передавати ці зображення радіоканалом на Землю. І тут включаються в роботу ці станції. Станція побудована на базі командно-вимірювальної системи "Фазан", яка була призначена для управління космічними апаратами та адаптована для вирішення задач дистанційного зондування Землі. Розповсюджуючи мережу таких станцій, ми можемо суттєво підвищити оперативність отримання інформації. Зокрема, є плани використання даної інформації щодо прогнозу попередження лісових пожеж. Тут оперативність грає дуже важливу роль".

Ректор Поліського національного університету Олег Скидан говорить, що їхній навчальний заклад єдиний в Україні, який має таку станцію для забезпечення освітнього процесу:

"Це можливість використання космічних знімків у різних сферах. У сфері розвитку аграрного сектору, тобто прогнозування врожайності, визначення вологості, зон ураження шкідниками, ураження після стихійних лих. Можна визначати втрати лісових ресурсів, зони незаконної вирубки, вчасно виявляти пожежі. Фактично в усіх сферах можна використовувати дану інформацію для оцінки ситуації, прогнозування та планування певних закладів".



У Житомирі університет вперше прийняв та обробив дані з космосу станцією зондування землі

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: