На Житомирщині в 30 місцях зафіксували перевищення допустимого рівня шуму » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині в 30 місцях зафіксували перевищення допустимого рівня шуму

Автор: news_maker від 2-02-2021, 08:44, переглядів: 1 130

На Житомирщині в 30 місцях зафіксували перевищення допустимого рівня шуму

У 2020 році за результатами 309 досліджень в 30 місцях на території області зафіксували перевищення допустимого рівня шуму. 22 з них – у Житомирі. Лікарі та психологи кажуть, що постійний шум може призвести до різного роду захворювань, повідомляє Суспільне.

За словами представника Житомирського обласного лабораторного центру Володимира Аврамчука, допустимий рівень шуму перевищений на перехрестях Житомира та у місцях з інтенсивним рухом транспорту.

"Обласний лабораторний центр провів 309 замірів еквівалентного та максимального рівнів шуму, – говорить Володимир Аврамчук. – Перевищення спостерігалося в 30 точках – на перехресті вулиць, в місцях інтенсивного руху транспорту. У Житомирі це вулиця Київська, Бердичівська, Черняхівського. Також зафіксували перевищення в Черняхівському та Житомирському районах. Аби знизити рівень шуму, потрібно ставити шумозахисні екрани, знизити інтенсивність руху та встановити часові обмеження для руху великогабаритного транспорту".

Валентина Радушинська проживає в Житомирі, на вулиці Малій Бердичівській. Вікна її квартири виходять на тролейбусну зупинку. Жінка каже, що постійно чує шум транспорту.

"Моя квартира кутова. І весь цей шум я чую. Через це я дуже довго засинаю. А я ж людина старшого віку. Їде машина, сигналить – я прокидаюся. Часом я засинаю лише під ранок, але вже з о пів на шосту ранку починають їздити тролейбуси. Вони ж оголошують зупинки, а я через це прокидаюся. Навіть подвійні вікна не рятують. Балкон зачинений, але все одно чути. Уявіть, як тут шумно влітку, коли вікна весь час відчинені. В мене через це часто болить голова, підвищене серцебиття. Взагалі-то можна було б і тихіше робити оголошення зупинок", – розповідає Валентина Радушинська.

Ще одна житомирянка Тетяна Подолян каже, що теж відчуває дискомфорт у своїй квартирі через шум з вулиці.

"В мене будинок стоїть над дорогою, – говорить Тетяна. – Навіть, якщо наші металопластикові вікна закриті, все одно чути, як в тролейбусах оголошують зупинки. Таке враження, що я не в себе в кімнаті, а в тролейбусі".

Допустимий рівень шуму для організму людини складає від 40 до 55 децибел, розповіла кореспондентам Суспільного лікарка сімейної медицини Любов Гукайло. Надто гучний звук, за її словами, може призвести до захворювання вух, серця, судин та навіть викликати фізичний біль.

"В першу чергу, з'являються головні болі, підвищення артеріального тиску, тахікардія. Якщо постійно жити в умовах шуму до 90 децибел, то можуть виникнути захворювання нервової, ендокринної і травної систем. В школі на перервах рівень шуму теж сягає до 90 децибел. А за 120 децибел – це вже рівень шуму реактивного літака. В такому випадку, звичайно, може виникати і фізичний біль", – каже лікарка.

Окрім того, рівень шуму вище норми може стати причиною панічних атак. Психологиня Наталія Харитонова зазначає, що від шуму потрібно хоча б періодично захищатися.

"Людина стає плаксивою, роздратованою. Це впливає на її поведінку. Але у будь-якому разі потрібно захищатися. Навіть якщо ми не можемо це робити повною мірою. Наприклад, певний час протягом тижня ми повинні перебувати в тиші. Вона потрібна нашому мозку, так ми будемо здоровіші", – говорить Наталія Харитонова.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: