До Житомира привезли 17 тисяч 300 доз вакцини проти коронавірусу » Новини Житомира
 
 


До Житомира привезли 17 тисяч 300 доз вакцини проти коронавірусу

Автор: news_maker від 25-02-2021, 05:46, переглядів: 1 036

До Житомира привезли 17 тисяч 300 доз вакцини проти коронавірусу

Ввечері 24 лютого вакцинацію розпочали з Житомирської міської лікарні №2 імені В.Павлусенка. Першим на Житомирщині вакцинувався лікар-анастезіолог цього медзакладу Василь Шутенко. Загалом 24 лютого щеплення отримали 40 медпрацівників.

Вакцину привезли о 18.00 до комунальної установи "База спеціального медичного постачання". За словами першої заступниці голови Житомирської облдержадміністрації Наталії Остапченко, вакцину зберігатимуть на цьому підприємстві.

"Тут є відповідні умови для її зберігання. Саме вакцинування є добровільним. Всі лікарі, які виявлять бажання вакцинуватися, будуть щеплені. У нас є 6 бригад, де працює один медик і два фельдшери, які будуть проводити вакцинацію. Перша хвиля – це лікарі, друга – працівники спеціальних закладів, таких як заклади геріатричного відділення. Потім будуть її отримувати учасники АТО/ООС. А потім вже черга дійде до всіх інших жителів області", – розповіла Наталія Остапченко.

За словами чиновниці, це перша партія вакцини, наступну очікують через 10 днів.

У коментарі Суспільному начальник відділу обласного департаменту охорони здоров'я Сергій Березовський розповів, що вакцину зберігатимуть за температури від 2 до 8 градусів тепла.

"Тобто, це звичайна холодильна камера, або холодильна шафа, або холодильник, – каже Сергій Березовський. – Такі умови у нас є. Прийняла вакцину обласна база медичного постачання – там достатньо площі і холодильних камер, щоб розмістити всю цю вакцину. На першому етапі будуть щеплювати медичних працівників і працівників соціальних закладів медичні мобільні бригади. Це спеціально навчені працівники. Бригади у складі лікаря і двох медсестер, навчених поводженню з такою вакциною, виїжджатимуть в заклади охорони здоров’я і проводитимуть щеплення всім бажаючим. В області має бути 6 бригад, але зараз є 2. Тобто, ми починаємо щеплення з однієї бригади, потім мають підключитися після навчання решта бригад".

Зі слів Сергія Березовського, вони планують охопити усіх бажаючих отримати щеплення за чотири тижні.

Лікар-анастезіолог другої міської лікарні Житомира Василь Шутенко першим на Житомирщині вакцинувався проти COVID-19. Каже, що під час вакцинації болю не було.

"Все залежить від імунного статусу пацієнта, який вакцинується. Все може проходити без жодних відчуттів. Я зазвичай так і переношу більшість хвороб, тому, сподіваюся, і з вакцинацією буде так само. Тут двоетапне вакцинування: перший раз, а потім через 28 днів. Буде час, щоб зрозуміти, як організм все це переносить", – говорить Василь Шутенко.

Сергій Березовський говорить, що наразі передбачено щеплення тільки дорослого населення.

"Мова йде про людей, від 18 років і старше. Про щеплення дітей поки не йдеться. Наразі це є світова практика – ця вакцина розрахована на дорослих. Звісно, можуть бути реакції на введення вакцини, але це все передбачено інструкцією до вакцини. Може бути почервоніння, незначне підвищення температури. Гірше, якщо немає жодної реакції, бо тоді не зрозуміло: є якась відповідь організму чи немає. Поки що в нас 900 осіб – таких, найбільш свідомих, я б сказав – виявили бажання отримати щеплення. Сьогодні в нас працює бригада з Коростеня – вони навчені роботі саме з вакциною AstraZeneca, якою проводиться щеплення".

За словами Сергія Березовського, є ще бригада з Житомира, якій погодили навчання роботі з іншою вакциною, яка зайде пізніше – вакциною Pfizer. Загалом, сформовано по дві бригади в Житомирі та Коростені та по одній – в Новограді-Волинському та Бердичеві.

Сімейний лікар з Коростеня Олег Русланович, який входить до складу однієї з мобільних бригад, розповів, що навчання роботі з вакциною проходило в змішаному форматі.

"В перший день був онлайн вебінар, а потім ми їздили на дводенний курс до Києва. Вакцина легко переноситься. Основним протипоказом наразі є вагітність та прийом препаратів, які пригнічують імунітет", – каже лікар.

Крім Василя Шутенка, щеплення у перший день надходження вакцини отримали 40 лікарів та медсестер Житомирської міської лікарні №2, які задіяні у лікуванні хворих на коронавірус.



До Житомира привезли 17 тисяч 300 доз вакцини проти коронавірусу
До Житомира привезли 17 тисяч 300 доз вакцини проти коронавірусу

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: