У Житомирі фахівці виявили відхилення у воді в 13 з 28 громадських колодязів » Новини Житомира
 
 


У Житомирі фахівці виявили відхилення у воді в 13 з 28 громадських колодязів

Автор: news_maker від 24-03-2021, 22:12, переглядів: 827

У Житомирі фахівці виявили відхилення у воді в 13 з 28 громадських колодязів

Фахівці Житомирського обласного лабораторного центру протягом 3 місяців досліджували воду з 28 громадських колодязів міста – у 13 з них виявили відхилення від норми за санітарними показниками.

Про це Суспільному розповіла інженерка відділення організації досліджень лабораторного центру Олена Шатковська. За її словами, відхилення, які зафіксували у зразках води з 13 колодязів, стосувалися санітарно-хімічних та мікробіологічних показників. Крім того, у 6 із 13 колодязів спостерігалося перевищення вмісту нітратів.

Жителі провулку Кармелюка, що на Мальованці, щодня набирають воду із громадської криниці, викопаної у 1891 році. Хто йде з відрами, а хто одразу приїжджає машиною.

"Воду ми набираємо, в основному, для того, щоб споживати її в сирому вигляді або робити чай, – каже місцева жителька Лідія Шавурська. – А так воду тут беруть багато людей".

Зразок води із цієї криниці та 12 інших міських громадських колодязів фахівці обласного лабцентру взяли на аналізи. За словами лаборантки Галини Лопатюк, спочатку відібрані зразки реєструють в журналах, після чого переходять до досліджень, визначених санітарним регламентом. Зокрема, вивчають колір, жорсткість, нітратність, окислення, сухий залишок та інші показники.

"У зразках води з усіх 13 колодязів зафіксували відхилення за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Крім того, у 6 із цих 13 колодязів спостерігалося перевищення вмісту нітратів", – розповідає інженерка відділення організації санітарно- гігієнічних досліджень лабцентру Олена Шатковська.

Зі слів завідувачки лабораторії санітарно-гігієнічних досліджень Наталії Харченко, у воді з колодязів та свердловин знаходять більше відхилень від норми, ніж у воді, яку централізовано подають по водогону. Загалом же, порушення норм реєструють у третині зразків води, яка надходить на дослідження до лабцентру.

"Якщо у воді виявили перевищений вміст заліза чи інших хімічних елементів, то таку воду вживати в їжу не можна, адже вона не відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Потрібно ставити фільтри для очистки. У разі перевищення вмісту нітратів, воду взагалі не можна пити, і кип'ятіння тут не допоможе", – поінформував керівник відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Житомирського обласного лабораторного центру Святослав Ковтун.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: