Визнання українського походження для отримання статусу закордонного українця » Новини Житомира
 
 


Визнання українського походження для отримання статусу закордонного українця

Автор: news_maker від 1-05-2021, 23:40, переглядів: 2 175

Визнання українського походження для отримання статусу закордонного українця

Українська діаспора є досить чисельною. Найбільше українців проживають в Росії, Молдові, Білорусії, Польщі, Словаччині, Румунії, а також на Сході, в Балтійських країнах, Америці.

Україна зацікавлена в підтримці зв’язків з «корінними» співвітчизниками, забезпеченні сприятливих умов для їх комфортного перебування в країні. Тому для них передбачено отримання спеціального статусу – закордонного українця.

Однією з вимог для отримання відповідного посвідчення є українське етнічне походження. Свої «українські корені» необхідно підтвердити документально або в інший спосіб. Проте закон не описує чітко, яким чином це можна зробити.

Українське походження означає належність до української нації та визнання України своєю Батьківщиною. Тобто необхідно підтвердити, що ви або ваші пращури родом з України.

По-перше, це можна зробити за наявності відповідних документів. Наприклад, багато хто використовує свідоцтво про народження – власне або родичів (батьків, діда, баби), в якому буде зафіксовано місце народження в Україні. Такий спосіб на практиці найбільш поширений і найпростіший, більшість посвідчень закордонних українців видаються саме за пред’явленням копії свідоцтва.

Якщо ж немає свідоцтва про народження, то підтвердити українське походження можна також документом про проживання на території України. Це може бути відповідна довідка, яку видають в сільській, селищній, міській раді. Ще одним документом для визнання походження з України є довідка з Єдиного демографічного реєстру. Щоб її отримати потрібно звернутися із заявою до органу місцевого самоврядування (вищезазначені ради) або до Центру надання адміністративних послуг.

Законом передбачено і інші документи для визнання українського походження, але їх перелік не конкретизований. Якщо відсутні свідоцтво про народження або довідка про проживання, то можна звернутися до архівних установ. В архівах можуть міститися такі дані про ваших родичів. Отримання архівної довідки - досить клопітка робота і не завжди приносить потрібний результат. Спочатку слід точно визначитись з архівом, куди звертатись, а потім подати туди запит або заяву. Дуже часто буває, що відомості відсутні, тому такий спосіб підтвердження використовується в крайніх випадках і дуже рідко.

Подробиці про документи для отримання статусу та підтвердження походження.

По-друге, якщо немає жодного із вищезазначених документів, то підійдуть свідчення інших людей про ваше українське походження. Свідчення повинні бути викладені письмово і отримані від мінімум трьох людей. Насправді, такий спосіб є досить сумнівним – попросити розказати про ваше проживання в Україні можна будь-кого, та і самі письмові свідчення не є офіційним документом.

Таким чином, до питання визнання українського походження слід відноситись серйозно, адже це є однією з найголовніших умов отримання статусу закордонного українця. Як показує практика, найкращим та найпростішим способом для цього є пред’явлення саме свідоцтва про народження.

Підготовлено юристами OGP.UA

Категорія: Новини компаній

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: