Водоканал з'ясовує причину критичного вмісту марганцю у водосховищі » Новини Житомира
 
 


Водоканал з'ясовує причину критичного вмісту марганцю у водосховищі

Автор: news_maker від 31-07-2021, 20:59, переглядів: 1 249

Водоканал з'ясовує причину критичного вмісту марганцю у водосховищі

Водоканал разом з Інститутом гідробіології встановлюватимуть причину високого вмісту марганцю у водосховищі. Про це 30 липня повідомив директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін на засіданні комісії з питань ТЕБ і НС.

Показники якості води у водосховищі «Відсічне» погіршилися через підвищення концентрації марганцю у водоймі. Для літнього сезону таке підвищення є характерним через високий температурний фон повітря та води, сезонні гідробіологічні та гідрохімічні процеси. Але такий критичний вміст спостерігається вперше. Цьогорічні результати вимірів показали десятикратне перевищення марганцю у порівнянні з попередніми роками. «Наразі його показник у водосховищі «Відсічне» становить 3.109 мг/л, тоді як влітку 2020 року він був на рівні 0,387мг/л. Через це значно змінилися колір та каламутність води, що призвело до побутових незручностей споживачів», - кажуть у водоканалі.

Працівники лабораторії встановили, що марганець домінує на дні водосховища, а поверхневий рівень води у межах норми.

Вже в понеділок, 2 серпня, представники Інституту гідробіології відберуть проби води та мулу з дна водосховища, проаналізують їх та нададуть відповідні рекомендації водоканалу. Причину появи марганцю мають встановити до кінця серпня. Для цього укладено договір з Інститутом гідробіології НАН України на проведення гідрохімічних досліджень річкової води, донних відкладів водосховища «Відсічне» та питної води.

Інша проблема – мул. Відсутність течії негативно вплинуло на здатність до самоочищення водосховища. Тому ситуацію погіршує ще й замулення. Наразі кількість мулу велика - від 1,5 до 2 м.

Готується звернення до обласної комісії з питань надзвичайних ситуацій та Міністерства оборони України. Андрій Нікітін пояснює: «На території водосховища «Відсічне» розташована військова частина. Тому треба дозвіл від міністерства, щоб створити там майданчики, де буде вивантажуватися мул. Також має бути дозвіл на проїзд транспорту…»

На підприємстві зазначають: у резервуарах водоканалу вода наразі відповідає нормам, але в мережах водовідведення - забруднена.

«Ситуації, коли перед будинком вода чиста й промита, а в будинку забруднена, непоодинокі. Тому треба організувати очистку і промивку внутрішньобудинкових систем», - наголошує директор підприємства. Спільно з ОСББ та управляючими компаніями будуть розроблені графіки з очистки внутрішньобудинкових мереж.

27 липня працівники водоканалу відкрили пожежні гідранти у 21-ій точці міста та промили всю міську мережу. Наразі щоночі продовжують процес промивання забруднених мереж відповідно до звернень споживачів.

Важливо: на звернення споживачів щодо погіршення якості водопровідної води лабораторія водоканалу виїжджає, відбирає зразки води та безоплатно проводить аналіз. Звернення можна залишити за номером телефону: 24-08-10 (аварійно-диспетчерська служба водоканалу, працює цілодобово) або на сторінці водоканалу у фейсбуці.

Водоканал з'ясовує причину критичного вмісту марганцю у водосховищі
Водоканал з'ясовує причину критичного вмісту марганцю у водосховищі

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: