Вчителі й учні шкіл Житомира взяли участь у Національному уроці пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру » Новини Житомира
 
 


Вчителі й учні шкіл Житомира взяли участь у Національному уроці пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

Автор: news_maker від 1-10-2021, 07:27, переглядів: 1 321

Вчителі й учні шкіл Житомира взяли участь у Національному уроці пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

Вчителі й учні 5–11 класів шкіл міста Житомира й області взяли участь у Всеукраїнській історико-просвітницькій ініціативі «Національний урок пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру».

Такий урок пройшов по всій території України для учнів 15 тисяч шкіл одночасно. До його проведення в опорних навчальних закладах Києва та найбільших міст країни — Одеси, Харкова та Дніпра — долучилися видатні громадські діячі, які мають високий моральний авторитет і користуються повагою у суспільстві.

У Житомирі опорним навчальним закладом для проведення Національного уроку пам’яті була обрана загальноосвітня школа № 21. Тут Національний урок пам’яті відкрили Леся Кухарська, вчитель історії та правознавства, та Георгій Мокрицький, український письменник, історик-краєзнавець, журналіст, фотохудожник і видавець.

«Трагедія Бабиного Яру та Голокосту — це невід'ємні сторінки нашої історії, які вчать нас ставити цінність людського життя вище за ідеї та переконання, дають настанову бути толерантними одне до одного. Водночас нагадування про Голокост — це нагадування про те, чого неможливо допустити знову», — сказала, відкриваючи Національний урок пам’яті, Леся Кухарська.

Георгій Мокрицький відзначив високий інтерес школярів до сторінок історії, пов’язаних із Голокостом, а також нагадав про цінність такого уроку — щоб діти та підлітки зробили висновки зі страшних уроків історії, коли нацизм, расизм чи інші форми нетерпимості та ненависті до людей за будь-якими ознаками призводять до людських жертв.

У Києві на відкриття Національного уроку пам’яті до ліцею «Liko school» із вступним словом завітав відомий український музикант Святослав Вакарчук.

«Сьогодні день жахливої трагедії. Рівно 80 років тому відбулася одна з найстрашніших подій української та світової історії. У нас, у Києві, недалеко звідси в урочищі Бабин Яр за два дні було розстріляно більше 33 тисяч людей. Тільки за те, що вони були просто іншої національності – євреями. Пізніше там було вбито десятки тисяч людей й інших національностей, зокрема ромів, українців. Ми всі маємо пам'ятати: сьогоднішній урок історії — не просто урок для закріплення матеріалу, вивчення. Цей урок ви маєте запам'ятати у своєму серці. Такі речі, як Голокост, стаються не просто тому, що так склалось, це не випадковість. Це булазакономірність, до якої призвели багато причин: злість і ненависть до людей, закритість суспільства, страх підняти голову, а головне — знищення свободи людини, її гідності. Тож маємо пам'ятати завжди, що гідність і свобода — це найважливіше, це ті речі, які ми повинні захищати», — сказав Святослав Вакарчук, відкриваючи Національний урок пам’яті, а також повідав історію своєї родини, яка зіткнулася з жахами Голокосту.

Ініціатори й організатори Національного уроку пам’яті — Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» і Міністерство освіти і науки України — поставили за мету нагадати про історичну трагедію, пов’язану із масовим знищенням євреїв і мирних мешканців українських міст, яке прокотилось Україною під час Другої світової війни. Завдяки сучасним технологіям до Національного уроку пам’яті мали змогу приєднатись усі охочі: його стрим здійснювався на онлайн-платформі «Червона точка пам’яті», а також транслювали сайт Міністерства освіти і науки України, офіційне представництво міністерства у соцмережі Facebook, офіційний сайт і соціальні мережі Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

«Урок має розкрити сутність трагедії Голокосту в Україні та висвітлити тему розстрілів у Бабиному Яру. Молодь має винести етичні та моральні уроки з трагедії, яка змінила хід історії ХХ сторіччя. Ми ніколи не забудемо про ці жертви. Збереження миру й утвердження гуманістичних цінностей будуть найкращою пам'яттю за невинно загиблими», — заявив у промові до відкриття Національного уроку пам’яті до 80-х роковин Голокосту Сергій Шкарлет, очільник Міністерства освіти і науки України.

Він закликав освітян взяти активну участь у роботі, наповненні матеріалами про Голокост і популяризації онлайн-платформи «Червона точка пам’яті». Вона є інструментом для збереження та дослідження історії періоду Другої світової війни та Голокосту. «Червона точка пам’яті» створена як помічник для учителів історії та пропонує нову методику викладання шкільного предмета — інтерактивну та цікаву для учнів.

Учителі та дослідники високо оцінили просвітницьку та історичну роль онлайн-платформи «Червона точка пам’яті». «Платформа є сучасною, цікавою, інформаційно насиченою, вона дозволяє по-новому переосмислити події Голокосту та Другої світової війни. Від уроку залишилися дуже приємні враження — відкрите спілкування з учнями, можливість почути їхні думки. Платформа «Червона точка пам’яті» допомагає надихнути учнів до власних досліджень», — поділилася своїми враженнями від роботи з нею Леся Кухарська, вчитель історії та правознавства.

Георгій Мокрицький додав, що платформа «Червона точка пам’яті» залишила у нього найкращі враження: сучасний технологічний інструмент вивчення історії, який дозволяє учням бути не просто слухачами чи читачами, але й самим стати дослідниками сторінок Голокосту та навіть авторами історичних хронік, збираючи цінний історичний матеріал.

«Ми прагнемо змінити підхід до вивчення історії та зробити процес цікавим для школярів. Цей урок — перший в історії, який відродить пам’ять про Голокост. Завдяки авторській методиці з використанням інформаційних технологій та елементів дослідницької практики учні зможуть краще зрозуміти події з підручника та зробити свій внесок у відновлення правди», — прокоментувала історико-просвітницьку ініціативу Анна Мазарчук, директорка освітніх проєктів Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

Національний урок пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру та створення історико-просвітницької онлайн-платформи «Червона точка пам’яті» — перші спільні кроки в реалізації меморандуму про партнерство у сфері освіти, науки та просвітницької діяльності, який уклали Міністерство освіти і науки України та Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Вчителі й учні шкіл Житомира взяли участь у Національному уроці пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру
Вчителі й учні шкіл Житомира взяли участь у Національному уроці пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру
Вчителі й учні шкіл Житомира взяли участь у Національному уроці пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру
Вчителі й учні шкіл Житомира взяли участь у Національному уроці пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: