СБУ блокувала на Житомирщині канал із незаконного переправлення потенційних призовників за кордон » Новини Житомира
 
 


СБУ блокувала на Житомирщині канал із незаконного переправлення потенційних призовників за кордон

Автор: news_maker від 21-07-2022, 19:28, переглядів: 1 129


Схему із незаконного перетину через державний кордон до країн ЄС осіб чоловічої статі, які підлягають мобілізації у період воєнного стану, блокували на Житомирщині контррозвідники Служби безпеки України. За оперативними даними, упродовж останніх декількох місяців за цією схемою «на навчання» до європейських вузів виїхали декілька десятків чоловіків призовного віку.

Оперативники спецслужби встановили, що «міграційну» діяльність організували троє житомирян. Двоє з них – працівники місцевого бюро перекладів. Третій раніше займався працевлаштуванням українських заробітчан за кордоном, нині – офіційно непрацюючий.

За даними досудового розслідування, двоє ділків через особисті зв'язки підшукували потенційних «ухилянтів» серед осіб, які підпадають під призов, та за помірну ціну пропонували «врятувати» їх від мобілізації – шляхом виїзду до країн Євросоюзу у статусі «студента допідготовчого курсу європейського вуза».

Надалі вони забезпечували підготовку та переклад легального пакету документів, необхідних для виїзду «абітурієнтів» за кордон.

Третій член команди відповідав за підбір європейських вищих освітніх закладів та документальну підтримку для потенційного навчання.

Цей пакет документів та статус студента давали змогу чоловікам безперешкодно перетинати державний кордон України у воєнний час.

«Вартість» такої послуги зловмисник оцінив у 1400 євро з одного потенційного призовника.

При цьому вікового цензу для «навчання за кордоном» не було, а працювали ділки виключно за передоплатою.

Правоохоронці затримали фігурантів справи «на гарячому» – після передачі пакету документів черговому 25-річному ухилянту.

Двом учасникам схеми вже повідомлено про підозру за ч.3 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Вивчається документація, вилучена у ході слідчих дій у тому числі у офісних приміщеннях бюро перекладів, для встановлення фактичної кількості «ухилянтів», які скористалися «міграційними послугами» ділків.

Викриття злочинної схеми проводили контррозвідники Управління СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП Житомирщини за процесуального керівництва обласної прокуратури.




Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: