Житомиряни вшанували пам’ять видатного поета й перекладача Бориса Тена » Новини Житомира
 
 


Житомиряни вшанували пам’ять видатного поета й перекладача Бориса Тена

Автор: news_maker від 11-12-2022, 22:48, переглядів: 852


09 грудня, у Житомирі відбулися заходи з нагоди 125 річниці від дня народження Бориса Тена (Миколи Васильовича Хомичевського). Участь у заходах взяв заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець, а також представникипрофільних структурних підрозділів Житомирської ОВА, Житомирської обласної ради, Житомирської міської ради, навчальних закладів Житомира, громадськість.

Так, учасники меморіального заходу поклали квіти до пам’ятної дошки на будинку, де жив Борис Тен, до його пам’ятника поблизу Житомирського екологічного ліцею №24 та до могили видатного житомирянина на Смолянському кладовищі.

«Чудово, коли діти вивчають творчість наших класиків, знають їх, шанують таких великих житомирян як Борис Тен. Це і щира праця вчителя, вдячна за такий цікавий підхід до дітей та навчання», — сказала Марія Місюрова, заступниця міського голови.

Довідково. Борис Тен (справжнє ім’я і прізвище Микола Васильович Хомичевський) видатний український поет і перекладач; член Спілки письменників України (1957). Лауреат премії імені Максима Рильського за досягнення в галузі художнього перекладу (1979), заслужений діяч польської культури (1977).

За переклади Ю. Словацького, А. Міцкевича, Є. Жулавського отримав нагороду Міністерства культури і мистецтва Польщі. Літературний псевдонім походить від стародавньої грецької назви річки Дніпро — Бористен.

Також видатний житомирянин був священником Української автокефальної православної церкви, настоятель храму Петра і Павла на Подолі, заступник голови президії Всеукраїнської православної церковної ради.

7 серпня 1929 року заарештований більшовиками, а 4 лютого 1930 року засуджений на десять років ув’язнення у виправно-трудових таборах на Далекому Сході.












Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: