У Житомирі міськрада вирішила звірити списки давніх боржників за комунальні послуги » Новини Житомира
 
 


У Житомирі міськрада вирішила звірити списки давніх боржників за комунальні послуги

Автор: news_maker від 6-03-2023, 11:26, переглядів: 291


У Житомирі міськрада вирішила звірити списки давніх боржників за компослуги "Житомирводоканалу" та "Житомиртеплокомуненерго", аби перевірити статус квартир і знайти потенційно вільні оселі, які можна передати іншим городянам.

Заборгованість житомирян за послуги водоканалу за 2022 рік зросла більш ніж на 20 мільйонів гривень

"На перше січня 2022 року заборгованість становила 51 мільйон гривень від населення, а на перше січня 2023 року населення винно 73 мільйони гривень "Житомирводоканалу", – говорить директор "Житомирводоканалу" Роман Ілик. – За ці гроші ми б змогли зробити реконструкцію, покращити якість води і водопостачання та якісніше ліквідовувати затори в каналізації. Наприклад, є житловий будинок по Маликова, 16, де усі разом мешканці винні майже пів мільйона гривень".

"Житомиртеплокомуненерго" жителі Житомира станом на кінець лютого 2023 року заборгували 250 мільйонів гривень. На власників квартир, які мають найбільші суми заборгованості, комунальні підприємства подають позови до суду.

"Заборгованість 250 мільйонів – це заборгованість не за рік. Вона накопичилася за останні роки. Близько 160 абонентів упродовж 10 років жодного платежу так і не зробили. На сьогодні найбільший борг за теплопостачання складає 185 тисяч гривень. Заборгованості передаються у суди, ці суди виграються. Сьогодні підприємства почали працювати із приватними виконавцями, що значно підсилило роботу з боржниками в плані відшкодування заборгованостей у примусовому порядку", – розповів начальник відділу збуту "Житомиртеплокомуненерго" Юрій Сушицький.

Очільник "Житомирводоканалу" Роман Ілик говорить про попередження для боржників: якщо люди продовжуватимуть не платити, то водоканал змушений буде звернутися до колекторських компаній, щоб вони працювали з боржниками.

Першого березня на засіданні виконкому міськради Житомирський міський голова Сергій Сухомлин запропонував скласти реєстр боржників і перевірити статус квартир.

"Є абоненти, які роками не платять. Може скластися така ситуація, що людина померла, немає родичів і квартира стоїть, а ми навіть про це не знаємо. Ми чекаємо, витрачаємо кошти на судовий збір. Це величезна стаття з боку наших комунальних підприємств. Просто взяти і накласти реєстр оцих боржників водоканалу, теплокомуненерго і через нашу службу реєстрації перевірити. За 2022 рік ми знайшли дві квартири, де не було кому вступити у спадщину. Є приватизовані квартири, де ніяких власників немає. І навколо таких квартир дуже багато "чорних" ріелторів", – каже Сергій Сухомлин.

Адвокат Роман Гуртовенко розповів журналістам Суспільного, що законним шляхом вилучити квартири неплатників за комунальні послуги, не можна.

"Щоб виконати такі ініціативи, потрібно переписати закони про виконавче провадження, положення про проведення електронних торгів, всі на світі законодавчі акти, які регламентують порядок виконання рішень", – говорить адвокат.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: