У Кмитівському музеї на Житомирщині відкрилися дві експозиції творів естонських та литовських художників » Новини Житомира
 
 


У Кмитівському музеї на Житомирщині відкрилися дві експозиції творів естонських та литовських художників

Автор: news_maker від 8-03-2023, 10:16, переглядів: 215


У Кмитівському музеї образотворчого мистецтва імені Буханчука відкрилися одразу дві експозиції творів естонських та литовських художників-графіків другої половини ХХ століття.

Про це Суспільному розповіла старша наукова співробітниця музею Галина Цюпрі.

За її словами, фонд музею вперше представив загалу твори найвідоміших митців країн Балтії.

"Виставку "Графіка Естонії" готували ще в минулому році. День відкриття виставки збігся з початком повномасштабного вторгнення Росії, тому ніхто її тоді так і не побачив, – розповідає Галина Цюпрі. – Представлені нині на виставці графічні твори виконані в різних техніках найвідомішими художниками-графіками Естонії. Алекс Кютт, Евальд Окас, Петер Улас, Херальд Еельма, Хельгі-Марет Олвет засобами мистецтва висловлювали свою любов до старовинного Таллінна, до рідних краєвидів, до людей своєї країни, до звичаїв та міфології Естонії".

Галина Цюпрі каже, що є роботи і майстрині офорту Віве Толлі.

"У творах Віве Толлі перед нами постає Естонія, її краєвиди, її люди, її перекази. Усе це зливається в єдиний цілісний образ країни, образ реальний і фантастичний, де давній епічний початок просвічує через гостроіндивідуальне бачення сучасного художника, втілюється рукою освіченого та досвідченого майстра", – каже Галина Цюпрі.

Галина Цюпрі розповіла, що музейний фонд поповнювався роботами митців країн Балтії поступово з різних джерел: Міністерства культури, Художнього фонду Спілки художників, різних колекцій.

"Представлені на виставці естампи навіяні фольклорними мотивами, створені з реалій життя естонського народу, а також народжені художниками геніями з голови. Графіка завжди таїна, кропітке диво, чарівний світ ліній та штрихів. Естонські графіки блискуче володіли цим ремеслом. Вони досягли успіхів в широкому спектрі технік: офорт, акватинта, мецо-тинто, суха голка, літографія, кольорова ліногравюра, ксилографія, м'який лак", – каже Галина Цюпрі.

Також у залах Кмитівського музею відкрилася виставка робіт провідних литовських митців 20 століття. За словами Галини Цюпрі, їх творчість завжди була різносторонньою, вільною у виборі тем та засобів відображення.

"Це роботи художника-графіка Вітаутаса Юркунаса, автора станкових гравюр на теми народного побуту і праці Йонаса Кузмінскіса, фольклорні графічні листи його учениці Алдони Скірутіте, які схожі на вишиті рушники, – розповідає Галина Цюпрі. – Литовське мистецтво в колекції музею представлене переважно графічними творами".

Колекція творів естонських та литовських художників експонуватиметься у музеї до 19 березня.



Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: