На Житомирщині музей образотворчого мистецтва перебуває в аварійному стані » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині музей образотворчого мистецтва перебуває в аварійному стані

Автор: news_maker від 23-11-2020, 21:24, переглядів: 714

На Житомирщині музей образотворчого мистецтва перебуває в аварійному стані

У Житомирській області дах Кмитівського музею образотворчого мистецтва перебуває у аварійному стані – мокрі стіни вкрилися пліснявою, доглядачі ганчірками збирають вологу.

Про це Суспільному розповів заступник директора Кмитівського музею образотворчого мистецтва з господарської частини Сергій Кукелко. За його словами, дах музею не ремонтували з моменту заснування:

"Дах складається з трьох видів – шифер, метал та бітумний-рубероїд. Дах набирається вологи і поки не стече остання крапля – капає в залі. Подивіться, вона в аварійному стані, ми навіть боїмося її торкатися, щоб не зробити гірше. Де метал і шифер, то більш менш тримається ще".

Щоб зберегти фонд картин, в залах музею мають бути сталими показники температури та вологості. Ці показники фіксують спеціальні гігрометри, їхні дані музейні доглядачі постійно відслідковують та записують.

Поруч з картинами та скульптурами завжди знаходяться ганчірка та миска, розповідає музейна доглядачка Олена Фесик:

"Води стільки зверху, що вона прокапує навіть тоді, коли немає дощу. І вдень капає, і вночі. Приходимо, повна миска води".

Фонд Кмитівського музею наразі налічує 3 тисячі картин. Старша наукова співробітниця музею Галина Цюпрі каже, що зараз в залах представлена експозиція, яка 35 років тому відкривала музей у Кмитові:

"Ця експозиція є такою автентичною, і вона є досить сильною. Ми навіть самі вчимося по тому, як спеціалісти будували цю експозицію. Наскільки грамотно, красиво вона побудована".

Щоб привернути увагу до аварійного стану приміщення, працівники заклеїли вікна музею сигнальними стрічками. Галина Цюпрі говорить, що зараз музей у Кмитові, хоч і в аварійному стані, але працює з дотриманням карантинних обмежень:

"В умовах карантину працюємо звично. Субота, неділя вихідний. А так чекаємо гостей. Людей не так багато. Але в нас безпечно, і ми запрошуємо. І ми чекаємо".

Директор обласного департаменту культури, молоді та спорту Максим Обшта у коментарі Суспільному розповів, що кожного року на поточні видатки для музею у Кмитові з обласного бюджету виділяється 3 мільйони гривень, а щоб повністю відремонтувати приміщення Кмитівського музею, потрібно п'ять мільйонів:

"Цього року неодноразово представниками департаменту виїжджали до музею. І цього року 35-річчя з дня будівництва музею, і з того часу жодних капітальних вкладень не було проведено. Тому, враховуючи і вік такий поважний у будівлі, і те, що там зберігаються унікальні музейні експонати, цей музей є у нас в пріоритеті. Тому ми будемо депутатам вже нової каденції надавати пропозицію передбачити ці кошти".



На Житомирщині музей образотворчого мистецтва перебуває в аварійному стані
На Житомирщині музей образотворчого мистецтва перебуває в аварійному стані

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: