У Житомирі лікарі врятували відразу три життя: батьки померлого пацієнта дали згоду на забір органів » Новини Житомира
 
 


У Житомирі лікарі врятували відразу три життя: батьки померлого пацієнта дали згоду на забір органів

Автор: news_maker від 21-03-2023, 07:22, переглядів: 739


В ніч з 19 на 20 березня у Житомирській обласній лікарні вперше провели одночасну трансплантацію трьох органів – донором для трьох пацієнтів став 31-річний чоловік.

Про це Суспільному розповів генеральний директор обласної лікарні Богдан Леськів.

За його словами, це вперше серце, печінку та нирку від одного донора пересадили трьом пацієнтам обласної лікарні. Всі три операції були безкоштовними для пацієнтів. Для проведення трансплантацій знадобилася також донорська кров, якою медзаклад забезпечив обласний Центр крові.

"Це була командна робота. Були задіяні дуже багато людей, дуже багато підрозділів. Окремо хотів би подякувати колективу Центру крові – їхньому керівнику, бо без їхньої підтримки ми не мали б можливості провести такі оперативні втручання. Для проведення цих операцій потрібна велика кількість компонентів крові", – каже Богдан Леськів.

Донором став 31-річний чоловік, який загинув. Завдяки згоді його рідним від нього трьом пацієнтам пересадили серце, печінку та нирку. Усі три операції проводили одночасно.

Серце у Житомирській обласній лікарні пересаджували вперше. Для цього з Києва разом з бригадою приїхав очільник Інституту серця міністерства охорони здоров'я України кардіохірург Борис Тодуров. У себе на фейсбуці він розмістив відео з операційної, на якому дякує усім, хто долучився до процесу і каже, що вони разом із командою повертаються додому щасливі, що все вдалося. З його слів, серце донора пересадили молодій дівчині з рідкісною четвертою групою крові.

"Перша трансплантація серця у Житомирі – в обласній лікарні. Велика подяка родині донора, яка дала дозвіл на експлантацію", – сказав кардіохірург.

Пересадку печінки проводили лікарі під керівництвом трансплантолога Дмитра Харькова та хірурга Віталія Хоменка. Операцію з пересадки нирки робили лікарі на чолі із завідувачем відділення кардіохірургії, трансплантації органів і тканин Анатолієм Матвійчуком, команда якого підготувала реципієнтів до пересадки.

"Не знаю, наскільки це є історична подія, адже ми робимо свою роботу, яку ми маємо робити. Один трансплант-координатор у лікарні Стадник Марина, яка цих реципієнтів готувала. Проведено було співставлення пари донор-реціпієнт", – розповів Анатолій Матвійчук.

За словами лікарів, ще одну нирку донора передали до одного з медичних центрів Києва.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: