Історія джинсів та джинсової тканини
 
 


Історія джинсів та джинсової тканини

Автор: news_maker від 19-04-2023, 19:48, переглядів: 73


Джинси – це штани з джинсової тканини чи комбінезону. Вони були винайдені Джейкобом Девісом і Леві Страусом в 1873 і досі зношені, але в іншому контексті. Джинси названі на честь міста Генуя в Італії, де вироблявся бавовняний вельвет, званий або джин, або жан. Леві Страус приїхав з Німеччини до Нью-Йорка в 1851 році, щоб приєднатися до свого старшого брата, який мав магазин галантереї.

А якщо Ви плануєте купить чоловічі джинси від українського виробника, ми рекомендуємо інтернет магазин Minnim.ua

У 1853 році він почув про золоту лихоманку на Заході, тому переїхав до Сан-Франциско, щоб заснувати західне відділення сімейного бізнесу з виробництва галантерейних товарів. Там він продавав, серед іншого, бавовняну тканину. Одним з його клієнтів був Джейкоб В. Девіс, кравець з Ріно, штат Невада. Девіс виробляв функціональні предмети, такі як намети, кінські попони та чохли для фургонів.

Якось його клієнт замовив пару міцних штанів, здатних витримати важку роботу. Він зробив їх із джинсової тканини, яку купив у Levi Strauss & Co, і зміцнив їх, прикріпивши мідні заклепки у місцях, де штани найбільше рвуться: кишені та ширинки. Коли він захотів запатентувати їх, він написав Леві Страусу, і вони стали партнерами. Вони відкрили велику фабрику і так народилися джинси.

Історія створення джинсів



Джинси виготовлені з матеріалу, що називається джинсовою тканиною. Назва "джинсова тканина" походить від назви міцної тканини під назвою "Serge de Nîmes", що спочатку виробляється в Німі, Франція, звідси "de Nîmes" - "джинсова тканина". Ткачі з Німа намагалися відтворити бавовняний вельвет, знаменитий своїм виробництвом у місті Генуя в Італії, але безуспішно. Методом проб та помилок вони розробили ще одну саржеву тканину, яка стала відома як джинсова. Це була бавовняна саржева тканина, в якій качок проходить під двома та більше нитками основи. Нитки основи забарвлювалися в індиго, а нитки качка залишалися білими, що надавало деніму блакитний колір з одного боку та білий з іншого. Денім відрізняється високою міцністю, і саме тому його використовували люди, яким потрібен був одяг, який прослужить довго. Саме тому його використовували Леві Страус і Джейкоб У. Девіс як матеріал для джинсових штанів.

Барвник індиго – це колір, який використовується для фарбування джинсової тканини. Це органічний фарбник характерного синього кольору. Він вироблявся і використовувався в Індії, звідки й отримав свою назву з давніх часів. З Індії індиго імпортують до Єгипту, Греції та Риму. Інші стародавні цивілізації, такі як Китай, Японія, Месопотамія, Єгипет, Великобританія, Мезоамерика, Перу, Іран та Африка також використовували індиго для фарбування. Індіго в Індії виготовляли з рослини Indigofera tinctoria. Його використовували на бавовні, бо це був найпростіший спосіб фарбування. Єдина проблема в тому, що колір тримався недовго. Індіго був рідкісною розкішшю в Європі в Середні віки через високі мита, що стягуються перськими, левантійськими та грецькими посередниками. З відкриттям морського шляху до Індії цю проблему було вирішено, і рослини індиго переселяються до колонії. Органічний індиго використовувався до відкриття синтетичного індиго наприкінці 19 століття. Він стає дешевшим варіантом і замінює його.

Категорія: Новини компаній

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: