Житомирський центр крові терміново потребує донорів » Новини Житомира
 
 


Житомирський центр крові терміново потребує донорів

Автор: news_maker від 9-05-2023, 12:50, переглядів: 209


Наразі виник великий дефіцит – катастрофічно не вистачає груп з негативним резусом, але запасів крові і з позитивним резусом залишилось не так багато, тож запрошують усіх, повідомляє СК1.

«Потреба у нас за три місяці зросла на 36%, тобто потреба зростає», — говорить медичний директор обласного центру крові Алла Островська.

Щоб закрити дефіцит, щодня до центру крові має приходити 50 донорів. Зараз же ця цифра значно менша – в середньому 15-20 людей. Серед них сьогодні і Михайло. Він наближає нашу перемогу на фронті, але від донації не відмовився. Каже, як тільки приїжджає з фронту до Житомира на ротацію – одразу йде здавати кров.

«У нас, наприклад, 100 тисяч донорів в Україні, в середньому, а потреба в рази більша. Тому це не забаганка, це необхідність. А в умовах війни це гостра необхідність», — сказав донор Михайло.

До центру крові сьогодні прийшла і Дарія. Довгий час вона не могла стати донором, але останній рік системно здає кров та ще й залучає друзів.

«До цього притягнути всіх своїх друзів, потрошку, потрошку, я їх до цього привчаю. Звичайно. Якщо не помиляюсь, то 3-4 людини вже точно ходить», — розповідає донор Дарія.

Донором може стати людина, якій вже виповнилось 18, її вага більше 50 кілограм та яка немає серйозних захворювань.

Перед здачею крові донор має легко та ситно поснідати. Наприклад, випити солодкий чай та з’їсти дієтичне печиво. Курцям же варто утриматись від паління протягом 1-2 годин.

Здавати кров можна кожних 2 місяці. Сама процедура донації займає 30-40 хвилин.

«Донор звертається в реєстратуру, потім роблять додонаційне визначення груп крові і рівня гемоглобіну. Далі йде огляд лікаря терапевта і, безпосередньо, сама донація крові, яка займає по часу 10 хвилин», — каже медичний директор обласного центру крові Алла Островська.

У центрі крові нам розповіли, що через дефіцит донорів вони почали виїжджати з лабораторіями до різних громад Житомирщини.

«Є графік, погоджений з військовою адміністрацією і згідно нього ми виїжджаємо в громади. Кожного тижня таких виїздів 2, а то й 3. І за перший квартал 2023 року, ми більше 50% донорів прийняли саме на виїзних умовах», — додає медичний директор обласного центру крові Алла Островська.

Центр крові у Житомирі працює з восьмої ранку до першої дня з понеділка по п’ятницю, а також у кожну другу та четверту суботу місяця. Пам’ятайте, що 1 донація крові, рятує 3 життя.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: