Письменниця Марія Зіновчук презентувала свою нову книгу «Гей літа, орел» » Новини Житомира
 
 


Письменниця Марія Зіновчук презентувала свою нову книгу «Гей літа, орел»

Автор: news_maker від 18-05-2023, 18:27, переглядів: 476


Марія Зіновчук – житомирянка, письменниця, переможниця численних поетичних конкурсів та фестивалів. Вона пише вірші та прозу для дітей і дорослих, веде активну громадську діяльність. За високі творчі досягнення, роботу з молоддю та активну громадську діяльність нагороджена відзнакою «Честь і слава Житомирського району».

Ії нова книга «Гей літа орел» – це історичний роман.

Пані Марія так розповіла про свій твір: «Червоною лінією у цій книзі проходить боротьба українського повстанця отамана Орла (справжнє ім’я – Яков Гальчевський). Він був одним з найвидатніших отаманів, боровся з 1919 аж до 1925 року на Житомирщині та Вінничині проти москальських окупантів. Ця книжка – це свіча пам’яті, скорботи за тими, хто загинув у роки цієї борні. Однак роман не тільки про боротьбу, тут і про кохання, зради та сімейне життя, голодомори, яких в Україні було три, та ІІ Світову війну».

Секретар міської ради Віктор Клімінський розповів про своє знайомство з письменницею: «Ми з пані Марією познайомилися вже під час війни. Вона розповіла, що працює над книгою. Пам’ятаю, що подумав, йде війна, зараз не до книг. Однак саме цей роман має зараз важливе значення, адже в ньому описується боротьба українців з тією червоною нечистю, яка намагалася знищити Україну, все українське, ідентичність нації. Дякую, пані Маріє, за те, що ви робите велику роботу, яка надихає нас та допомагає боротися».

Композиторка, виконавиця пісень у жанрі «співана поезія» Лариса Бойко виконала пісні на вірші Марії Зіновчук. Пані Лариса пригадала, що з письменницею знайома давно, приблизно 15 років та розповіла про їхню плідну творчу співпрацю: «Пам’ятаю, що перша пісня була написана у телефонному режимі. Пані Марія зателефонувала мені, надиктувала вірш «Україна-мати», який мені одразу сподобався. З початком війни, у 2014 році, народилися патріотичні вірші: «Перемога за нами», «Плач за ним, Україно», «Козацька слава». Усі ці вірші я поклала на музику. Пані Марія – палкий патріот України. Її поезія та історичні романи дуже потужні. Її твори піднімають дух, надихають бути мужніми, стійкими, вірити в те, що все буде Україна. Як педагог, можу сказати, що в плані виховання підростаючого покоління її творчість має великий потенціал».

За словами заслуженого журналіста України, голови Житомирського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Святослава Васильчука, у своїх романах авторка розповідає про історичних діячів, чиє ім’я забуте, чия діяльність довгий час замовчувалася. «Творчість пані Марії сприяє самоідентифікації нас як українців», – зазначив він.











Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: