У Житомирі запущено новий тролейбусний маршрут №5 "Мальованка - Залізничний вокзал" » Новини Житомира
 
 


У Житомирі запущено новий тролейбусний маршрут №5 "Мальованка - Залізничний вокзал"

Автор: news_maker від 1-06-2024, 10:36, переглядів: 50


З 1 червня у Житомирі запрацював новий тролейбусний маршрут №5 "Мальованка - Залізничний вокзал". Тролейбуси курсують від взуттєвої фабрики "Крок" до залізничного вокзалу вулицями Героїв Пожежних, Чуднівська, Дмитра Донцова, Любарська, Мала Бердичівська, Театральна, Київська до залізничного вокзалу та у зворотньому напрямку.

Частина маршруту пролягає новозбудованою лінією, довжина якої в одному напрямку становить приблизно 2 кілометри.



Маршрут №5 функціонує у будні з 06:00 до 21:00, а у вихідні з 06:20 до 20:10. На лінії курсують нові тролейбуси БКМ у кількості 4 або 3 одиниць з інтервалом руху 17-18 хвилин у будні та 21-26 хвилин у вихідні. Графіки руху доступні за посиланням - https://zt.rozklad.in.ua/home/schedule/112.

Прогнозований у 2021 році пасажиропотік тролейбусного маршруту на Мальованку - 4-5 тисяч у день, з них 25% пільговиків. За рік - близько 2 млн пасажирів.

Тролейбусну лінію будували за грантові кошти, але на світлофори, дорожні знаки, зупинки та диспетчерський пункт кошти виділяли з місцевого бюджету.

«Грантові кошти були в сумі 2 млн євро, договір укладений на 1 млн 567 тисяч євро. Десь було витрачено близько 3 млн грн на облаштування розворотного кільця. Близько 400 тисяч грн з бюджету було витрачено на облаштування диспетчерського пункту, де є місця загального користування, де є можливість прийняти їжу в окремому приміщенні, воно опалюється, там водіям буде зручно. Крім того, з коштів від господарської діяльності підприємства було використано понад 600 тис. грн виконання проєкту дорожнього руху – оновили знаки, закупили дві нові зупинки», – каже директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

За даними наших джерел, для запуску нової лінії було скорочено графіки інших маршрутів, що призвело до збільшення часу очікування тролейбусів №№ 1Б, 7А, 10, 15, 15А у будні.

Варто зазначити, що новий маршрут не додав нових напрямків для мешканців мікрорайону Мальованка, оскільки вони і раніше мали сполучення з вулицею Київською завдяки автобусному маршруту №58. Наприклад, поїздка до ТРЦ "Глобал" займає 20 хвилин на автобусі та 27 хвилин на тролейбусі, при цьому інтервал руху автобусів становить 12-15 хвилин. Беручи до уваги, успішне в минулому, пряме сполучення Корбутівки з Богунією, більш доцільним був би маршрут до Богунії. До того ж, такий маршрут не дублював би автобус або маршрутку майже на всій своїй довжині.

Нагадаємо, ще у 2021 році Житомир підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про виділення гранту в розмірі 1,5 мільйонів євро для будівництва нової тролейбусної лінії. Облаштування розпочали ще у 2021 році, лінію обіцяли побудувати за 7 місяців.


Перший тролейбус виїздить на новий маршрут



Нове розворотне кільце на Мальованці

Категорія: Транспорт

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: