Нарада-семінар «День поля»: на Житомирщині відновлено льонарство » Новини Житомира
 
 


Нарада-семінар «День поля»: на Житомирщині відновлено льонарство

Автор: news_maker від 1-07-2013, 21:30, переглядів: 2 538

Нарада-семінар «День поля»: на Житомирщині відновлено льонарство

27 червня у селі Грозине Коростенського району на базі Інституту сільського господарства «Полісся» НААН України відбулася обласна науково-практична нарада-семінар «День поля» з питань «Стан та перспективи розвитку галузі насінництва сільськогосподарських культур» та «Особливості заготівлі кормів для громадського тваринництва та проведення жнив в умовах 2013 року». Участь у роботі наради брали заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан, директор департаменту агропромислового розвитку Микола Дідківський, голова Коростенської райдержадміністрації Володимир Нагірняк, керівник Інституту сільського господарства «Полісся» НААН України Руслан Рудик.
Завданням «Дня поля» є ознайомлення учасників семінару із новими сортами сільськогосподарських культур, їх сортовою агротехнікою. Зокрема, сортами кормових культур.
Насінництво в області у 2013 році здійснюють три науково-дослідні установи: Інститут сільського господарства Полісся НААН України, Національний агроекологічний університет, Поліська дослідна станція імені О.М. Засухіна ІК НААН України. Вони є власниками сортів і виробляють добазове і базове насіння. Житомирський обласний державний центр експертизи сортів рослин проводить експертизу сортів рослин і післяреєстраційне їх вивчення. У 2012 році до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу занесено 18 сільгосппідприємств по виробництву добазового та базового насіння зернових та зернобобових культур, 4 – по картоплі, 2 – по льону. Крім того, 23 насінницьких підприємства по виробництву сертифікованого насіння.
Аналіз показує, що лише за рахунок сорту можна досягти збільшення урожаю на 20-30 відсотків. «Це є найдешевшим важелем впливу на стабілізацію виробництва та підвищення врожайності сільськогосподарських культур, особливо в нинішніх умовах, – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Микола Дідківський, – Під урожай 2013 року сільськогосподарські підприємства Житомирської області висіяли 21,2 тис. т насіння озимих культур на площі 116 тис. га. На насіннєвих площах висіяно 5.2 тис. тонн насіння озимих культур на площі 20,3 тис. га, а саме пшениці озимої – 13,7 тис. га, жита озимого – 5,8 тис. га, ячменю озимого – 0,47 тис. га, тритикале озимого – 0,35 тис. га, крім того, ріпаку озимого – на площі 67 га. Із вказаної кількості кондиційного насіння маємо 100% високих категорій». Крім того, Микола Дідківський зауважив, що Житомирщина є чи не найпершим регіоном у державі за кількістю посівів льону. Відтак на теренах області відроджено льонарство – фактично з нуля область прийшла до 1200 га льону. При цьому заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан зазначив, що обласна влада сприятите збереженню цієї культури, відповідно фінансуючи галузь.
Посів ярих зернових і зернобобових культур також проведено 100% насінням високих репродукцій. «Всього висіяно насіння ярих зернових і зернобобових культур 9840 тонн, олійних культур - 8170 тонн, кукурудзи – 4409 тонн. Насіння перевірено в лабораторіях Держсільгоспінспекції і визнане кондиційним. У порівнянні з минулими роками репродукційний стан дещо покращився. Так, у 2010 році насіння ярих зернових культур нижче другої репродукції складало 23 % , у 2011 році - 26 %, 2012 році – 4 %, а під урожай 2013 року весь посівний матеріал був не нижче другої репродукції. Озимих культур у 2010 р. – 11%, у 2011р. – 13%, 2012 р. - 2 %, 2013 р. - все насіння не нижче другої репродукції», – повідомив Микола Дейсан.
Щодо сортового складу висіяли 75 сортів озимої пшениці, при цьому сорти зарубіжної селекції становлять 17% всього використовуваних у господарствах області. І це цілком зрозуміло й виправдано. Адже вітчизняні сорти та гібриди краще пристосовані до місцевих ґрунтово-кліматичних умов, за врожайністю та резистентністю до хвороб та шкідників переважають зарубіжні аналоги, а окремі з них за зручністю в насінництві, стійкістю до несприятливих умов середовища і перевищують їх. До прикладу, в непростих умовах 2012 року вітчизняні сорти озимої пшениці забезпечили на 8 – 10% вищу урожайність порівняно із зарубіжними.
На «Дні поля» зверталася увага учасників і на кормові культури, їх сортовий склад та особливості заготівлі кормів у нинішньому році. Станом на 26 червня в агроформуваннях області природні та сіяні трави скошено на площі 30,8 тис. га, що складає 84% до прогнозу, це на 1,3 тис. га більше від минулорічного показника. Заготовлено 27,0 тис. тонн сіна (49%) та 64,0 тис. тонн сінажу (57%), що відповідно на 3,2 та 15,1 тис. тонн більше від минулого року. На семінарі приділялась увага посівам повторних, поукісних та пожнивних культур для використання на зелений корм і сидеральне добриво.
Окремо було розглянуто питання особливостей проведення жнив 2013 року.

Нарада-семінар «День поля»: на Житомирщині відновлено льонарство

Нарада-семінар «День поля»: на Житомирщині відновлено льонарство

Нарада-семінар «День поля»: на Житомирщині відновлено льонарство

Категорія: Новини / Фото / Новини Житомирщини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: