Подвиг ветеранів партизанського руху надихає нас бути патріотами рідної землі » Новини Житомира
 
 


Подвиг ветеранів партизанського руху надихає нас бути патріотами рідної землі

Автор: admin від 20-09-2013, 17:25, переглядів: 1 910

Подвиг ветеранів партизанського руху надихає нас бути патріотами рідної землі

Органи центральної та місцевої виконавчої влади в першу чергу мають дбати про підвищення рівня життя українських ветеранів, вирішувати всі питання, пов’язані з поліпшенням житлових і побутових умов, забезпеченням їх висококваліфікованою медичною допомогою - наголошує Президент України Віктор Янукович.
Сьогодні в Україні відбувається низка пам’ятних заходів, приурочених до Дня партизанської слави, який щорічно у нашій державі відзначається 22 вересня. З цієї нагоди в Житомирі представники влади - перший заступник облдержадміністрації Микола Олещенко,заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих,заступник голови обласної ради Михайло Чингир, Житомирський міський голова Володимир Дебой - та громадськості, вшановуючи учасників підпільно-партизанського руху під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр., поклали квіти до меморіальних дошок, які знаходяться на будинках, де проживали голова Житомирського облвиконкому 1955-1982 рр., керівник підпільно-партизанського руху на Житомирщині В. О. Кременицький (вул. Театральна, 9/5) і командир партизанського з’єднання З. Й. Кириленко (вул. Шелушкова, 79), а також до пам’ятників Г. І. Шелушкову (вул. Шелушкова, 59) та О. Д. Бородію (вул. Бородія, 64). У рамках урочистостостей відбувся мітинг і покладання квітів до пам’ятного знака партизанам і підпільникам «Партизанська Слава» біля загальноосвітньої школи № 17 по вул. Київська, 49.
Житомирщина по праву вважається колискою партизанського руху в Україні та колишньому Радянському Союзі. Поліський край став тією частиною окупованої території, яка вже з перших годин війни зазнала бомбардувань. «Понад 6 тисяч партизанських загонів діяли на території Радянського Союзу, в яких проти ворога боролися понад мільйона партизанів. Тільки на теренах Житомирщини було знищено більше ста тисяч фашистів. На жаль, на сьогоднішній день у Житомирі проживає лише 39 партизанів – тих, хто брав участь у визволенні нашої Батьківщини. Ми щиро вдячні цим мужнім людям за їхній подвиг!» – відкрив мітинг з нагоди Дня партизанської слави Житомирський міський голова Володимир Дебой.
Звернувся до ветеранів партизанського руху і заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, переказавши вітання від голови облдержадміністрації Сергія Рижука: «Низький уклін вам, шановні наші ветерани, за воістину героїчний подвиг, яким ви надихаєте нас, молодше покоління, бути патріотами рідної землі. Неможливо переоцінити внесок партизанського руху у загальну перемогу над коричневою чумою фашизму. На Житомирщині немає такої родини, котру оминула би Велика Вітчизняна війна – обов’язково хтось із рідних брав участь у бойових діях за визволення Батьківщини. Так, до вас, 39-ти ветеранів, належить і моя бабуся, Марія Михайлівна Долгих. Свій день сьогодні я розпочав із того, що привітав її з цим святом. І вона мені наказала, аби я побажав вам найголовнішого – здоров’я».
Під час Великої Вітчизняної війни на території Житомирщини діяли різні партизанські об’єднання, зокрема відсіч ворогу давали загони під командуванням Сабурова, Федорова, Ковпака. Так, лише силами об’єднань Сабурова і Федорова було знищено 50 тисяч загарбників. Загалом на фронтах Великої Вітчизняної війни воювало близько 400 тисяч наших земляків. У складі партизанських загонів і з’єднань воювали герої радянського Союзу Григорій Іванович Шелушков, Олексій Дем’янович Бородій, Ніна Сосніна, Павло Тараскін, Іван Бугаченко, підпільниця Ольга Сябрук, юні підпільники Леонід Калинович та Олександр Якубець.
Вдячність ветеранам висловив заступник голови обласної ради Михайло Чигир, акцентуючи на тому, що сучасники зобов’язані завжди пам’ятати великий подвиг своїх земляків. «Бійці партизанських загонів та підпільники відстоювали право українського народу жити на своїй землі, за своїми законами. Після війни роками долали страшні наслідки окупаційного режиму, відроджували міста та села із попелищ. Ми, сучасники, на жаль, не знаємо всіх імен воїнів, які поклали своє життя на плаху заради перемоги. Але дослідити безіменних і віддати героям належні почесті – це наш святий обов’язок», – зауважив посадовець.
До участі в урочистостях долучилися й самі ветерани. Так, безпосередній учасник партизанського руху на Житомирщині Іван Никифорович Якимчук, котрий нещодавно відзначив власне 103-річчя. Іван Никифорович розповів присутнім про своє минуле у роки Великої вітчизняної війни та подякував за збереження історичної пам’яті.
Прес-служба облдержадміністрації

Подвиг ветеранів партизанського руху надихає нас бути патріотами рідної землі

Подвиг ветеранів партизанського руху надихає нас бути патріотами рідної землі

Подвиг ветеранів партизанського руху надихає нас бути патріотами рідної землі

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: